Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Van még tere a növekedésnek a részvénypiacokon

A jelentős részvénypiaci növekedés ellenére még van tere az emelkedésnek – mondta az Aegon Prémium Ügyfélklub rendezvényén Juscsák György, a JP Morgan Asset Management igazgatója. Úgy látja: a globális gazdasági kilátások kedvezők, ám jelentős politikai kockázatokkal is számolni kell.

A nehézségek ellenére a világgazdaság kilátásai kedvezőek, viszont ma nem lehet úgy gazdasági kérdésekről beszélni, hogy politikai kockázatok ne kerülnének szóba – jelentette ki az Aegon Prémium múlt heti Ügyfélklub rendezvényén Juscsák György, a JP Morgan Asset Management igazgatója. A kedvező kilátásokat alátámasztja – tette hozzá -, hogy a világ meghatározó államainak többségében 50 pont feletti értéket mutat a beszerzési menedzser index (PMI), vagyis a vállalatok várakozásai összességében kedvezőek.

A növekedésben – mutatott rá Juscsák György – az USA jár az élen, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az Egyesült Államok az első ország, amely ki tudott lábalni a válságból. Amerika ugyanakkor közelít a növekedési ciklusa végéhez, miközben Európa 5-6 évnyi elmaradással követi az ottani trendeket. Kína gazdasága lassabb ütemben ugyan, de szintén bővül, és úgy tűnik, hogy kezdik megtalálni a fogyasztáson alapuló növekedés nyitját: vagyis az ázsiai óriásnál is lassabb, de tartós növekedéssel lehet számolni.

Juscsák György kiemelte: annak ellenére, hogy az Egyesült Államok részvénypiacán az elmúlt időszakban óriási növekedés következett be – az elmúlt nyolc év alatt közel 300 százalékkal emelkedett az S&P500 index –, nincs szó buborékról, így nem kell tartani hirtelen zuhanástól sem. A Fed – vélekedett a szakember – az idén 2-3 alkalommal emelhet az irányadó kamatlábon, amelynek következtében a dollár valószínűleg áttöri majd a paritást az euróval szemben.

Juscsák György szerint továbbra is érdemes az amerikai részvényekbe fektetni. Ezt – hangsúlyozta – több körülmény is alátámasztja. Az egyik, hogy az S&P500 értéke az elmúlt időszakban együtt mozgott a vállalati profitok emelkedésével – vagyis gazdasági támogatottsága van az emelkedésnek –, miközben az infláció szintje is a kívánatos, 1 és 3 százalék közötti szinten mozog. Figyelemre méltó emellett – emelte ki az igazgató –, hogy az elmúlt közel száz év alatt négy tényezőből legalább egy-kettő kellett ahhoz, hogy minimum 20 százalékot zuhanjon az amerikai részvénypiac: az első, hogy az Egyesült Államok recesszióban legyen, a második, hogy rekordon álljanak a nyersanyagárak, a harmadik, hogy a Fed agresszíven emelje a kamatokat, végül a részvények extrém drágák legyenek. Ebből a négy tényezőből – hangsúlyozta – egyik sem áll fenn, vagyis most nem látszik, hogy mi hozna visszaesést.

Európa kapcsán Juscsák György a deflációt nevezte az egyik legnagyobb problémának, illetve azt, hogy – jelentős részben a bevándorlás kapcsán – a populista pártok előretörésével növekednek az unión belüli politikai kockázatok. Ennek ellenére – emelte ki – az Európai Unió, és az eurózóna egyben fog maradni, amit alátámaszt az, hogy a nehézségek ellenére a tagállamok döntő többségében erős a közös fizetőeszköz és az unió támogatottsága.

Ami pedig a részvénypiacok hosszú távú kilátásait illeti, az igazgató a következő tíz évben a fejlődő piaci részvényekben látja a legnagyobb növekedési lehetőséget.

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább