Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Óvatosság indokolt a részvénypiacokon

Számos kritérium alapján kiválasztott, nagy globális alapkezelők által gondozott alapokból összeállított terméket indított útjára az Aegon Alapkezelő Aegon Prémium Esernyőalap néven. A pénzügyi szolgáltató szakértői szerint a következő időszakban – leginkább a magas árazás miatt – óvatosság indokolt a részvénypiacokon.

Kilenc globális alapkezelő legjobb befektetési alapjaiból hozott létre esernyőalapot az Aegon Alapkezelő, három – a kockázati szint, időtáv és típus szerint eltérő – részalappal – hangzott el az Aegon Prémium múlt heti Ügyfélklub rendezvényén.

„Megpróbáltuk leképezni azt, amit az elmúlt tíz évben csináltunk” – mondta az alap elindítása kapcsán Pálfi György, az Aegon Magyarország Alapkezelő Zrt. portfólió menedzsere. Ennek megfelelően – tette hozzá – a kilenc globális alapkezelő 5300 alapjából választották ki az érintett alapokat, objektív és szubjektív kritériumok, illetve régiók és eszközosztályok alapján. A kiválasztás során alkalmazták az Aegon Asset Management által használt, úgynevezett Quadrant modellt, amely a makrogazdasági környezet, az árazás, a piaci hangulat és a technikai elemzés elemeinek összevetésével határozza meg az adott eszközosztály, régió súlyát az alapban. A Screening modellnél pedig – amelyet szintén az Aegon Asset Management alkalmaz a kiválasztásnál – objektív, múltbeli árfolyamokon alapuló elemzést végeznek, hozam- és kockázati mutatók összevetésével. Nagyon fontos ugyanakkor – emelte ki Pálfi György -, hogy az objektív szűrésnél nem csak a múltbéli hozam számít, bár az is kétségtelenül az egyik fontos mérőszáma egy alap teljesítményének.

A szubjektív kritériumok meghatározásánál segíthet a döntésben az aktív kapcsolattartás az alapkezelőkkel, döntéstámogató anyagok lekérése, illetve az intézményi háttér vizsgálata is.

Mindezek alapján „shortlist” készül a portfólióba bevonandó potenciális alapokból, amely több mint 40 konstrukciót jelent: a listát ugyanakkor folyamatosan monitorozzák, szükség esetén felülvizsgálják, amelynek alapján elmondható, hogy egy aktívan kezelt portfólióról van szó.

A részvény eszközosztállyal ugyanakkor – emelte ki Pálfi György – a jelenlegi, magasan árazott környezetben óvatosabbnak, visszafogottabbnak kell lenni a mostani körülmények között, és érdemes más, több lehetőséggel kecsegtető terület – például az abszolút hozamú alapok – felé fordulni. Ezzel magyarázható az is, hogy bár a Dynamic részalap 30 százalékos részvényalap-kitettséget enged, most csak 12,5 százalék az arány, az Everestnél pedig 60 helyett 48 százalék.

Omaisz Réka, az Aegon Alapkezelő részvény portfólió menedzsere a három részalap összetételéről elmondta: az Expert nevű, abszolút hozamú konstrukciót viszonylag alacsonyabb kockázati szintet vállaló, rövid időtávban gondolkodó ügyfeleknek ajánlják, míg az ennél magasabb kockázatú Dynamic vegyes alap közepes – legalább két éves – időtávra ajánlott. A legmagasabb kockázati szintet az Everest vegyes alap képviseli, amelyet szintén hosszú távú befektetésben gondolkodó ügyfeleknek ajánl a pénzügyi szolgáltató.

Pálfi György hangsúlyozta: a stabil tulajdonosi háttér adott a kellően aktív és sikeres portfólió-kezeléshez, hiszen az Aegon Asset Management mára kitört a biztosítói vagyonkezelői státuszból, és egyikévé vált a globális érdekeltségekkel rendelkező nagy szereplőknek. Ezt alátámasztja, hogy mára globálisan 200 portfólió menedzsert foglalkoztat, emellett 346 milliárd eurós vagyont kezel. Utóbbiból 4 milliárd jut a közép-kelet-európai régióra, amely Magyarországon kívül Lengyelországot, Csehországot, Ukrajnát és Törökországot foglalja magába.

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább