Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Mit tehetünk az unortodox viszonyok között?

Vigyázni kell a visszapillantótükör-effektussal, mert az utóbbi néhány év szép hozama becsaphatja az óvatlan befektetőt – figyelmeztetett az Aegon Prémium befektetői estjén Telegdi René, a Concorde Alapkezelő Zrt. üzletág-igazgatója. Ők más szempontból keresnek befektetési célpontot, ráadásul elsősorban ebben a régióban. Mert a hét szűk esztendő után Kelet-Közép-Európa most hét bő esztendő elé néz – biztatott a szakember.

Unortodox világ – ez volt Telegdi René, a Concorde Alapkezelő Zrt. üzletág-igazgatója előadásának a címe az Aegon Prémium befektetői estjén. Az alcímből kiderült, hogy a negatív kamatokról és az általuk gyökeresen megváltoztatott befektetési környezetről van szó, ami egyelőre még kissé nehezen emészthető a befektetőknek, de a következő 10-20 évre az alacsony kamatkörnyezetre kell berendezkedni. Az eurózóna államai gyakorlatilag nem fizetnek azért, ha hosszú évekre nekik adjuk a pénzünket, a német államkötvény kamata például 9 éves futamidőig negatív, azaz a kölcsönadott pénznél kevesebbet kapunk vissza, a tíz éves kötvényre pedig jelenleg évi 0,14 százalékot fizetnek. De ugyanez a helyzet az euróövezet valamennyi tagállamában, az egyetlen Görögország kivételével.

Egyáltalán: ki ad pénzt negatív kamatra még olyan megbízható adósnak is, mint Németország vagy Svájc? – tette fel a kérdést Telegdi René és rögtön meg is válaszolta: a nagy intézményi befektetők. A nyugdíjalapok, biztosítók sokszor nem helyezhetik kockázatosabb befektetésekbe a rájuk bízott pénzt, és persze nem tarthatják készpénzben sem. Pedig sok esetben még azzal is jobban lehet járni, mert így legalább nominálértéken megmarad a vagyon. Ez azonban nem sokakat tesz boldoggá.

Az alacsony hozamszint kockázatvállalásra ösztönzi ¬– kényszeríti – a befektetőket és még szélesebbre nyitja a kaput a tőkepiacok, elsősorban a részvények felé. De melyik piactól mit várhatunk, milyen szempontok szerint alakítsuk ki a portfóliót? A Concorde Alapkezelő saját válasza erre röviden: minden gazdasági régió más és más utat járt be az elmúlt években, így egyedileg kell megvizsgálni minden lehetséges befektetési célpontot. Míg például az USA részvénypiaca – köszönhetően a FED európaitól eltérő kamatpolitikájának – szárnyal, a világ többi része inkább csak biceg. Ebben a helyzetben könnyű azonban hibázni – figyelmeztet a szakember. Sokan dőlnek be a visszapillantótükör-effektusnak, ami azt jelenti, hogy a nem túl távoli múlt eredményeiből próbálnak a jövőre következtetni.

Ha csak ezt néznénk, egyértelműen az USA részvénypiacába kellene fektetni, ahol tavaly 13 százalékot növekedett a papírok értéke. Csakhogy a Concorde szakemberei szerint érdemes kicsit mélyebben nézni a számok mögé. Az S&P 500-as index ciklikusan kiigazított P/E értéke jelenleg 27 felett van, miközben az elmúlt 130 év átlaga 16,6. (A P/E azaz az árfolyam/nyereség mutató az adott részvény árfolyama és a részvénytársaság egy részvényére jutó adózott nyereségének hányadosa.) Az átlagtól való ilyen mértékű eltérés azt mutatja, hogy ez a helyzet hosszabb távon nem fenntartható.

Sokan reménykednek a feltörekvő piacokban is, de Telegdi René szerint sok jóra nem számíthatunk onnan. Az olcsó dollár időszakában a vállalatok alaposan eladósodtak dollárban, ami az amerikai valuta felértékelődésével fojtogató helyzetet eredményezett számukra. Ráadásul pedig a nyersanyagpiacok gyengélkedésével egyik fontos bevételi forrásuk csappant meg. A helyzet valamelyest hasonlít a devizahitelesek problémájára, mindenesetre nagy felívelés nem várható a feltörekvőktől.

A visszapillantó helyett a Concorde-nál azt mondják: nézzük az alulteljesítő részvényeket! Ilyet pedig bőven lehet találni a kelet-közép-európai régióban. Itt különböző okok miatt, de az elmúlt években gyakorlatilag nem volt profitnövekedés, ennek megfelelően meglehetősen alulértékelt a piac a hosszútávú átlaghoz képest. (Csak példaként: a magyar piac P/E mutatója 9,2, a régióé 11,4.) Ennek oka elsősorban az, hogy a régió nagyon megszenvedte a válságot, de éppen ez ad okot bizakodásra is. A válság miatt ugyanis komoly kiigazításokra volt szükség, ezzel a korábbinál egészségesebb gazdaságszerkezet alakult ki, a világszerte alacsony hozamszintek kedvezőbbé tették az adósságfinanszírozást, így régiónk országai összességében kedvező állapotban vannak. Telegdi René szerint a következő 5-7 évben komoly növekedés elé néz a régió. Így hiába nem fényesek most a mutatók, a Concorde Alapkezelő nagyon fontos befektetési terepnek tekinti a régiót.

Hasonló elvek mentén választanak befektetést vállalatokat is. Telegdi René egy jellemző példával világított rá: az elemzőiknek feltűnt, hogy a tengeri szállítás egyik speciális ágában, a szárazanyagszállításra alkalmas speciális hajók piacán a túl sok legyártott jármű lenyomta az árakat és a bérleti díjakat egyaránt. Mivel egy-egy ilyen hatalmas hajó felépítése két évig tart, másra pedig (például konténerszállításra vagy tankernek) nem alkalmas, a túlkínálat ciklikusan jelentkezik. Azt ugyan senki nem tudja, hogy a mostani ciklusnak mikor lesz vége és mikor fordul át emelkedésbe, de az biztos, hogy most egy 30 éves mélyponton vagyunk. Így aztán a Concorde Alapkezelő elkezdett óvatos pozíciót felvenni több hajózási társaságban.
A jól megválasztott befektetési stratégia eredménye a siker – mondta az előadás végén Havas Gábor, az Aegon Prémium üzletág vezetője. Ezt jelzi mindenesetre, hogy a rendes éves felülvizsgálaton a Concorde valamennyi alapja a jól teljesítők között volt, így megmaradt a Prémium kínálatában.

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább