Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Közös kampány és információs bázis a mindennapi biztonságért

Az Országos Rendőrfőkapitányság, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézete, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, az Országos Polgárőr Szövetség és a legnagyobb hazai lakásbiztosító, az Aegon Magyarország vezetői írtak alá ma együttműködési megállapodásokat közös kampány indításáról és információs bázis létrehozásáról. A cél: hiteles információkkal segíteni a vagyon elleni bűncselekmények, és általában a lakossági vagyont érintő károk visszaszorítását.

A fővárosban 2012-ben az V. és a VI. kerületben volt a legmagasabb, a XVI. és a XXI. kerületben volt a legalacsonyabb a bűncselekmények száma. A legnagyobb bűnügyi fertőzöttség a tavalyi évben Fejér és Somogy megyében volt. A legkedvezőbb helyzetben Vas, Tolna és Zala megyék voltak. Az összesített adatok mellett ugyanakkor a káresetek megelőzésében legalább ennyire fontos, hogy pontosan mely körzetben milyen módszerekkel követnek el bűncselekményeket. Hiszen a bűnbandák módszere és hatókörzete egy-egy adott területen olyan információ, amely nagy segítségére lehet az érintett lakóknak is, hogy a nekik okozott károkat elkerüljék. Akár csupán azzal, ha ügyelnek a Facebookon megosztott információkra, melyek ma már ugyanúgy adhatnak ötletet bűnözőknek, mint érdekes információt a barátoknak.

A bűnesetek mellett számtalan más információ van, amely ha naprakészen eljut a lakossághoz, segítheti a vagyont ért károk megelőzését, legyen szó akár az időjárás okozta – egyre gyakoribb és jelentősebb – károk elkerüléséről, akár a kisebb földrengések idején a lehető leggyorsabb tájékoztatásról.

karmegelozes-hir

Magyarországon 2012-ben kb. 138 milliárd forint értékű vagyoni kár érte a lakosságot. A károk gyakorisága az elmúlt években emelkedett, melynek oka egyrészt a szélsőséges időjárás, másrészt a lakásbiztosítási termékeken keresztül elérhető kiegészítő biztosítások számának növekedése. A piacvezető lakásbiztosító, az Aegon adatai szerint tavaly a bejelentések bő egyharmadát meteorológiai károk miatt tették a lakástulajdonosok, a lopásból eredő károk pedig hat százalékkal részesedtek. A biztosítók évente 650-700 ezer esetben fizetnek kártérítést. A hazai lakásvagyont ért károk – a szakemberek becslése szerint – legalább 70 százaléka odafigyeléssel és kis anyagi ráfordítással megelőzhető lenne.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézete, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, az Országos Polgárőr Szövetség és az Aegon Magyarország a ma aláírt együttműködési megállapodások szerint tájékoztató kampányt indít a kármegelőzést segítő információk minél szélesebb körű terjesztésére. Online felületeken, így a karmegelozes.hu honlapon folyamatosan fejlesztik a résztvevők a megjelenő tartalmakat, gyűjtik össze és dolgozzák fel mindazon információkat, melyek a szervezeteknél külön-külön rendelkezésre állnak, és melyek együttesen érdemi információs bázist nyújthatnak a hazai lakosságnak a kármegelőzésben. Az odalon összegyűlt tartalmakra a jövőben olyan szolgáltatások is épülnek, melyek személyre, területre szabottan tudják azonnali információkkal ellátni az érdeklődőket.

Papp Károly r. altábornagy a megbeszélésen elmondta, hogy az ismertté vált bűncselekmények 60-70 %-át a vagyon elleni bűncselekmények teszik ki. A betörések általi lopások száma 2013. I. félévében 4 %-kal csökkent. Az országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta, hogy ennek további csökkenéséhez fontos az összefogás, az együttes fellépés.

Az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese, Szombat Tamás szerint az eddig példa nélkül álló együttműködés új távlatokat nyit a kármegelőzésben, ezért a biztosító mindent megtesz, hogy a program elérje célját, és a lakosok folyamatosan fejlődő információs támogatást, hasznos tájékoztatást kapjanak saját vagyonuk védelméhez.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arról tájékoztatott, hogy a Kormány által elfogadott Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiában kiemelt prevenciós célterületként szerepel a vagyon elleni bűncselekmények, illetve a vagyont ért károk megelőzése.

A Polgárőrség küldetésénél fogva elsősorban a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésében a lakásbetörés, gépkocsi feltörések, nyaraló betörések területén, végez kiemelkedő bűnmegelőző tevékenységet. A polgárőrök felkészítése, képzése is elsősorban erre a területre irányul, így ez az együttműködés jelentősen segítheti az emberek vagyonbiztonságát – mondta el dr Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább