Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Kockáztatni kell a jó hozamhoz

A jelenlegi, alacsony kamatkörnyezet tartósnak ígérkezik, ezért a jó hozam elérése érdekében a kockázatosabb eszközök felé kell fordulni – hangzott el az Aegon Prémium Üzletág ügyfélklub rendezvényén. A megfelelő eszközök kiválasztásánál most is szem előtt kell tartani a kockázatok megosztását, és érdemes figyelembe venni, hogy a fejlett piacok teljesítménye a kilengések ellenére is kiegyensúlyozottabb képet mutat.

Fel kell készülniük a tartósan alacsony hozamszintekre a befektetőknek, nincs reális esély arra, hogy a jelenlegi helyzet rövid távon megváltozzon – jelentette ki az Aegon Prémium Üzletág ügyfélklub rendezvényén Ocsenás Zoltán, az Allianz Global Investors regionális üzletfejlesztési igazgatója. A központi bankok monetáris politikája továbbra is a növekedés ösztönzésének irányába hat, amely már komoly fejtörést okoz a rövid államkötvény-hozamoknál, hiszen a fejlett európai piacokon ezek a negatív tartományban mozognak. Ebben a helyzetben elvben jó stratégiát jelenthetnének a feltörekvő piaci eszközök, ám jól látszanak ennek a korlátai is: a kínai gazdaság növekedésének dinamikája lassul, és a lakáspiac megtorpanásával az ingatlanárak is stabilizálódhatnak. A fejlett piaci eszközöknél viszont nincsenek nagy kilengések, a kilátások stabilabbak, a kockázatok szintje alacsonyabb, így a jelen környezetben vonzóbb alternatívát jelenthetnek.

Az alacsony hozamszintek emelkedésének pedig komoly gátja az óriási mértékű globális eladósodottság: a globális adóssághegy 2007 óta 57 ezer milliárd dollárral hízott, miközben a GDP-hez viszonyított államadóssági ráta a fejlett országokban változatlanul nagyon magas. Így például Japán a bruttó hazai termék 517, Spanyolország 401, Kína 282, az USA pedig 269 százalékának megfelelő adóssághegyet görget maga előtt. Ekkora eladósodottságnál viszont – a finanszírozás fenntarthatósága érdekében – alapvető érdek az alacsony hozamszint fenntartása.

Ebben a környezetben – emelte ki Ocsenás Zoltán – a magasabb hozamok elérésére érdekében új megközelítés szükséges, vagyis már érvényes az a szabály, amely szerint „az kockáztat, aki nem kockáztat”: a befektetőnek el kell döntenie, hogy fogyasztani kezd, vagy új lehetőségeket keres pénzének. A megfelelő hozamok elérése érdekében az Allianz Global Investors szakértője szerint azokra a vállalatokra érdemes koncentrálni, amelyek erős versenyképességgel rendelkeznek, a magas jövedelmezőségükön keresztül pedig jó a beruházási képességük, ezáltal pedig gyors növekedést képesek elérni. Az Allianz Global Investors pedig – emelte ki Ocsenás Zoltán – bizonyos stratégiáinál csak olyan vállalatok részvényeibe fektet, amelyek egyedülálló üzleti modelljük és technológiai versenyelőnyük révén tartós növekedési pályán mozognak, átlagon felüli eredményességük, professzionális vezetésük, mérlegfegyelmük alapján átlagon felüli minőséget képviselnek, és jó az értékelésük is. Az Allianz Europe Equity Growth alapja ilyen, európai vállalatok részvényeibe fektet: így a svájci Roche, a spanyol Inditex, a norvég Novo Nordisk, a német SAP és a Reckitt Benckiser is megtalálható a portfóliójában. Ocsenás Zoltán kiemelte: a komoly reálhozam elérésének lehetőségét a folyamatos befektetés is javítja, hiszen ennek révén is jelentősen csökkenthetők a kockázatok.

„A világ bármely részén tevékenykedő befektető szembetalálja magát az alacsony hozamkörnyezet problémájával. A hagyományos buy and hold kötvénystratégiák már nem működnek, a futó kötvényeken még lehet keresni, de megújításukra már nincs lehetőség. Ezek mellett a jegybankokra háruló alacsony inflációs nyomás és a globális eladósodottság finanszírozhatósága továbbra is az extrém alacsony alapkamat szinteket támogatja” – vélekedett az elhangzottak kapcsán Tóth János, az Aegon Prémium Üzletág vezető tanácsadója.

Ezért – hangsúlyozta – a pozitív reálhozam elérése érdekében kényszerűen a kockázatosabb eszközosztályok felé kell tolódni. – Az ésszerű kockázatvállalás, megfelelően diverzifikált portfólióval – és akár egy nem egyösszegű befektetéssel, hanem folyamatos tőkeinjekcióval – jelentősen képes porlasztani a kockázatot. Tovább csökkenti a jelentkező kockázatokat, ha a fejlett piacokra koncentrálunk – bár a hektikusnak tekinthető 2015-ös év ezeket sem hagyta érintetlenül – de a mozgások volatilitása jóval a fejlődő piacok szintje alatt maradt – mutatott rá Tóth János.

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább