Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Húsz éves az AEGON Magyarország

Éppen húsz évvel ezelőtt jelent meg a hazai piacon a holland székhelyű AEGON, amely rövid idő alatt meghatározó szerepet betöltő pénzügyi szolgáltatóvá vált. Az AEGON itthoni súlyát jól jelzi, hogy minden harmadik lakásbiztosítási szerződés hozzá kötődik, és tíz százalék feletti a részesedése a biztosítási piacon. A vállalatcsoport – amely 2006 óta közép-kelet európai régióközpontját is Magyarországon működteti – továbbra is elkötelezett hazánk mellett, és a közeljövőben új üzletágak elindítását tervezi.

Két évtizede jelent meg az AEGON csoport Magyarországon: 1992 szeptemberében vásárolta meg az akkori Állami Biztosítót, és pár év alatt egy veszteséges állami vállalatból sikeres multinacionális nagyvállalat jött létre. Az AEGON ma a hazai élet- és vagyonbiztosítási, valamint a befektetési piac egyik legnagyobb szereplője. Az AEGON Magyarország cégcsoport jelenleg már négy leányvállalattal rendelkezik, így az ügyféligényeket rendkívül széles spektrumon képes kiszolgálni, legyen szó nyugdíjpénztári, befektetési vagy hiteltermékekről a biztosítások mellett.

Ennek eléréséhez persze rengeteg energia kellett: az ÁB átvétele után rövid idő alatt átalakult a szervezet, hatékonyabbá és rugalmasabbá vált a működés. Az AEGON Magyarország történetében újabb, fontos mérföldkövet jelentett, hogy 2006-ban régióközpont lett, azóta hazánkon keresztül történik a közép-európai térség irányítása.

„Társaságunk számára kiemelten fontos a magyar családok életének és vagyonának védelme: büszkék vagyunk arra, hogy ma már minden harmadik magyar család rendelkezik valamilyen AEGON biztosítással” – mondta az évforduló kapcsán Zatykó Péter vezérigazgató. Hozzátette: az AEGON Biztosító meghatározó szereplőnek számít az élet- és vagyonbiztosítások területén egyaránt: előbbieknél 9 százalék feletti, utóbbiaknál pedig hozzávetőlegesen 11 százalékos volt a piaci részesedése 2011 végén. A lakásbiztosításoknál az AEGON stabilan piacvezető, közel egymillió háztartással áll szerződéses kapcsolatban.

Az AEGON gazdasági súlyát jól jelzi, hogy tavaly csak a biztosítási területen 82,23 milliárd forintos díjbevétele keletkezett, amely alapján a hazai piac több mint egytizedét mondhatja magáénak. A társaság – leányvállalatai nélkül – az elmúlt húsz év alatt 83 milliárd forint adót fizetett be a költségvetésbe, amelyből közel 25 milliárdot a dolgozók után fizetett járulékok tettek ki. A vagyonbiztosításoknál 1992. óta 242,6 milliárd, az életbiztosításoknál pedig 412,4 milliárd forint kárkifizetést teljesített a társaság. (Utóbbinál ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a kifizetések jelentős része a megtakarítási termékek lejárata utáni teljesítés volt.) Mindez azt jelenti, hogy – az elmúlt két évtizedet figyelembe véve – az AEGON Biztosító kár- és életbiztosítási kifizetéseiből minden egyes magyar háztartásra átlagosan 164 ezer forint jut, ami igen figyelemre méltó teljesítmény.

Az AEGON pénzügyi sikerei mellett az ország egyik legnagyobb munkaadója is: országszerte közel 2500 tanácsadója áll az ügyfelek rendelkezésére, illetve mintegy 1200 fő alkalmazott intézi a központi, az adminisztrációs, és kárrendezési folyamatokat.

A vállalatcsoport életében a társadalmi felelősségvállalás is a kezdetektől fontos szerepet játszik: az AEGON profitjának 0.5-1 százalékát fordítja mindig a kultúra, a művészet, a színházak, fesztiválok támogatására. Ezért a tevékenységéért kapta meg például 2005 őszén a Fehér rózsa díjat, de 2007 júliusában is az AEGON-nak ítélték a Magyar PR Szövetség CSR Best Practise 2006 első díját, illetve 2009-ben a Summa Artium “Kortárs művészetekért” díját.

A társaság 2006-ban indította útjára az AEGON Művészeti Díjat, amellyel elsősorban a magyar irodalmi élet kiválóságait, jelentős szépirodalmi alkotásait, tágabb értelemben a hazai művészeti élet kiválóságait szeretné elismerni, és felhívni rájuk a közvélemény figyelmét.

„Az AEGON Magyarország a jövőben is a hazai piac meghatározó pénzügyi szolgáltatójaként kíván működni, még jobban szem előtt tartva ügyfelei igényeit, bővítve termék- és szolgáltatási palettáját” – jelentette ki Zatykó Péter. Ennek egyik eleme az AEGON Prémium Üzletág bevezetése a piacra, amelyet további termékek, üzletágak indítása követ majd.

Zatykó Péter bejelentette: a 20 éves évforduló alkalmából a társaság 20 ezer eurót adományoz a tehetséges fiatalok támogatására. Az AEGON és a MATEHETSZ „Érd el a célodat!” címmel tehetségtámogatási akciót hirdet valamely művészeti ágban, tudományterületen, sportban vagy szakmában tehetséges fiatalok számára. A tehetségtámogatást azoknak szánják, akik céltudatosan készülnek valamely versenyre, előadásra, kiállításra, és akik a tehetségük fejlesztése érdekében a kötelező iskolai foglalkozások mellett tehetséggondozó műhelyek, szakkörök munkájában is részt vesznek. A támogatás célja, hogy azok a tehetséges fiatalok is hozzájussanak a tehetségük kibontakoztatásához szükséges eszközökhöz és eljussanak speciális fejlesztő foglalkozásokra, akiknek a családja nem engedheti meg magának, hogy szükséges eszközöket (pl. hangszert, kísérleti eszközt vagy jó minőségű sportfelszerelést stb.) vásároljon tehetséges gyermekének, vagy ahol gondot okoz egy távolabbi tehetségműhelybe vagy versenyre utaztatás finanszírozása.

A támogatást az AEGON öt kategóriában ajánlja föl, kategóriánként várhatóan öt tehetséges fiatal támogatására lesz mód (összesen minimum 25 fő támogatása valósul meg). A támogatás értéke egyénenként előre láthatólag átlagosan 200.000,- Ft.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább