Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Biztonságos és vegyes portfóliók szolgálják a befektetők érdekét

Kisimultak a piacok a Brexit jelentette sokk után

 

  • Kisimultak a piacok a Brexit jelentette sokk után
  •  A hír okozta bemozdulások is növelik a kiegyensúlyozott, vegyes portfóliók értékét
  • Európában túlárazottá váltak a vállalati papírok

A Nagy Britannia kilépéséről döntő népszavazás utáni helyzetet értékelte az Aegon Prémium Üzletág júliusi ügyfélklub rendezvényén Bereczki Zoltán, a BNP Paribas Investment Partners igazgatója. A BNP Paribas Investment Partners és az Aegon hosszú évek óta ápol kiváló szakmai együttműködést, különösen, hogy a BNP Paribas alapjai a világ több mint hatezer alapjából benne vannak abban a hatvanban, amely a TOP 1%-ot jelenti.

Az Aegon alapkezelő jól végzi a dolgát, vegyes portfóliókat építenek, diverzifikálnak, kiegyensúlyozott befektetési politikát folytatnak. Általában is felértékelődik a kiegyensúlyozott, vegyes portfóliók értéke, hiszen a piacoknak és a befektetőknek nagyon bonyolult lesz kiiktatni a politikai kockázatokat, beárazni viszont lehetetlen – véli az alapkezelő igazgatója

A piacok kisimultak a kezdeti sokk után – összegezte a szakember. A részvények magukra találtak, bár a vállalati piacon vegyesebb a kép, hiszen vannak olyan iparágak, ahol komoly problémákat okoz az esetleges kilépés, és ezek a bizonytalanságok éreztetik a hatásukat.

A Brexit kockázatait nem szabad túlértékelni: az angol piacnak az erős gazdaságok nem túl kitettek, a németek leginkább, de náluk is az export tíz százalékát jelentik, így nagy kockázatot önmagában az esetleges kilépés nem jelent. Az e körül kialakuló bizonytalanság viszont igen.

– Általánosságban elmondhatjuk, hogy a bizonytalanság nyomja rá a bélyegét a kereskedésekre minden területen, mert nem tudjuk, hogy pontosan mi történik majd és annak milyen hatásai lesznek. A hosszú távú befektetések értékelésénél ez nem jelent előnyt – mondta a szakember.

– Befektetési politika szempontjából nem a Brexit a fő gond, hanem annak a kérdésnek a megválaszolatlansága, hogy befolyásolja-e mindez a reálgazdaság működését és a befektetők viselkedését, és ha igen, hogyan? – mondta Bereczki Zoltán, aki szerint a brit piacok önmagukban nem jelentenek kockázatot. – Ésszerűtlen dolog volna, hogy csak azért, mert egy részvény brit, kiszórják a portfólióból – tette hozzá.

A BNPP IP alapjai eddig is körültekintően súlyozottak voltak, így most az események hatására a vegyes portfóliókban bizonyos súlyozásokat végrehajtottak, de megmaradt az óvatos befektetési politika – mutatott rá Bereczki Zoltán, aki szerint mindezt az is indokolja, hogy a globális gazdaságban a növekedés nincs szinkronban.

Az utóbbi idők folyamataiból baljós a jen túlzott erősödése, pozitív viszont az USA látványos erősödése, ami annak köszönhető, hogy az Egyesült Államokban éltek leghamarabb élénkítő eszközökkel a válságot követően és ezek már éreztetik a hatásukat, például azzal, hogy növekedik a személyes fogyasztás, most tehát Amerika szólóban megy előre és egyik régió sem követi. Európában a vállalati papírok árfolyama túlzottnak tűnik, azt a gazdasági teljesítmény nem igazolja vissza – árnyalta tovább a képet az igazgató, aminek az oka, hogy a befektetők öntik a pénzt a részvényekbe. Így ezek súlyát a portfóliókban érdemes újragondolni.

A feltörekvő piacok az elmúlt évekbeli negatív hozzáállás miatt visszapattanásban vannak, de a valós gazdasági mutatók még nem túl biztatók. A visszapattanás oka, hogy az államkötvények piacán csak a magas kockázatú országoknál van hozam, a biztonságos jó fundamentális értékekkel rendelkező országokban terjed a negatív kamat.

– A piacokon sok és sokféle a kockázat, s sok a bizonytalanság, ezért az óvatosság indokolt, mi a befektetők védelmében kockázatot csökkentünk a vegyes portfóliókban, hasonlóan az Aegon stratégiájához – tette hozzá az igazgató.

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább