Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Az AEGON megdöbbent a KEHI keresete miatt

Az AEGON Magánnyugdíjpénztára semmilyen hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) közérdekű igényérvényesítési kereset elindítását kérte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) a felszámolás alatt álló magán-nyugdíjpénztára ellen.

Ismét a médiából szereztünk tudomást az eljárás kezdeményezéséről, így a Kehi vádjainak alapját képező számításokat sem ismerjük. A médiában elhangzott állításokat megalapozatlannak, félrevezetőnek tartjuk, amelyek indokolatlanul rontják az AEGON cégcsoport hírnevét. 

A médiában tavaly megjelent hírek szerint több kormányzati feljelentés született a magánnyugdíjpénztári szektor korábbi gazdálkodása ügyében, a feljelentések nyomán pedig rendőrségi eljárás is indult, ám máig semmit sem tudunk arról, hogy ezen rendőrségi eljárások igazolták volna a feljelentésben szereplő állításokat.

A magánnyugdíjpénztárak működését szigorú előírások, törvények szabályozták az elmúlt években, amelyek többek között előírták a tagi befizetésekből levonható költségek mértékét és a vagyonkezelői díjakat is. Ezeket a jogszabályokat a pénztár mindenkor maradéktalanul betartotta. Az AEGON Magánnyugdíjpénztár másfél évtizeden keresztül a törvényesség betartásával, rendszeresen ellenőrzötten működött és ezek a korábbi vizsgálatok sem tártak fel egyetlen alkalommal sem olyan hibát, ami akár büntetőeljárásra, akár a Kehi által kezdeményezett kereset megalapozására adhatott volna okot.

Ezzel szemben tény, hogy az AEGON Magánnyugdíjpénztár az ország 2. legnagyobb magánnyugdíjpénztára volt, több mint 570 milliárd Ft kezelt vagyonnal és 600 ezres taglétszámmal. A PSZÁF által közzétett hivatalos adatok szerint a nyugdíjvagyon állami átvételét megelőző 10 évben az AEGON Magánnyugdíjpénztár évi átlagban is rendkívül kedvező eredményeket ért el: a pénztár három portfoliója 5,67 (klasszikus); 6,38 (kiegyensúlyozott); illetve 7 (növekedési) százalékos nettó hozamot ért el, mely tehát bőven meghaladta az adott időszak inflációját. Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő tagoknak a pénztár több mint 33 milliárd Ft reálhozamot fizetett ki.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább