Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Szezonális tippjeink: nyári kármegelőzési és vagyonvédelmi jó tanácsok

A kármegelőzés és vagyonvédelem fontossága

Legfontosabb vagyontárgyunk a lakásunk. Egy kis odafigyeléssel a károk jelentős része megelőzhető. Lássuk, milyen tanácsokat érdemes megfogadni a gondtalan nyári pihenés és az áldozattá válás elkerülése érdekében!

 

Elektromos készülékek áramtalanítása

Védekezz a villámok ellen
Évente 35 ezer villámcsapás okozhat károkat Magyarországon. A drágább elektromos berendezések még villámhárító mellett sincsenek teljes biztonságban, a villám okozta elektromos zárlat tönkre teheti a készüléket és akár tüzet is okozhat. A villámcsapás okozta károk ellen a biztosítás mellett túlfeszültségvédelmi eszközökkel is védekezhetünk, ha pedig elutazunk, az elektromos berendezéseket húzzuk ki a konnektorból.

 

Postaláda, időkapcsoló, riasztó

Utazás előtt
Amennyiben hosszabb időre elutazunk otthonról, kérjük meg barátunkat, ismerősünket, hogy rendszeresen ürítse ki a levélszekrényünket és ellenőrizze ingatlanunkat. Távollétünk idejére célszerű a csengőt kikapcsolni, és/vagy időkapcsoló programozásával időnként a világítást, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen könnyen ellenőrizhető. A biztonságot fokozza a modern elektronikus jelző-riasztó berendezés, mely az esetleges betörési cselekmény megkezdésének pillanatában jelzést ad a távollévő tulajdonosnak, illetve a reagálásra képes vagyonvédelmi vállalkozás diszpécserének.

 

Felelős közösségi médiahasználat

Gondold át mit posztolsz
Ne váljon rémálommá a nyaralás! A közösségi médiában megosztott információk ötletet adhatnak a lopások, betörések elkövetéséhez. A betörések elkerülése érdekében csak akkor osszunk meg utazásunkról képeket, pontos információkat, ha biztosak vagyunk benne, hogy azokat valóban csak a szűk baráti körünk látja, vagy halasszuk az élménybeszámolót a visszaérkezésünk utánra.

 

A nyitott ablak kihagyhatatlan lehetőség!

Ellenőrizd az ablakokat
Ha elmegyünk otthonról, az ablakokat is mindenképpen csukjuk be, hiszen csábítást jelenthetnek az illetéktelen behatolók számára. A legtöbb betörő, tolvaj az ajtón, ablakon át hatol be a lakásba, így a nyílászárók védelme a legfontosabb! Ez persze vonatkozik a pince, a padlás, a kamra és garázs ajtóira, ablakaira egyaránt.

Amennyiben az ablakok nyitva maradnak, a huzat tárgyakat sodorhat le és betörheti az ablakot. Ráadásul a nyitva maradt nyílászárókon a csapadék bejut a lakásba, és eláztathatja a falat, a parkettát, a szőnyeget.

 

Kerti bútorok és eszközök

A vihar kárt okozhat a szabadban tartott tárgyakban, ezért mielőtt elmegyünk otthonról, kerti bútorainkat vigyük zárt vagy fedett helyre.

A kertben ne hagyjunk szerszámokat, létrát, mert ezeket eszközként használhatják fel a betörők a behatoláshoz.

 

Kulcsok és készpénz

Az ajtókulcsot ne hagyjuk elérhető helyen, például villanyóra szekrényben, virágcserép vagy lábtörlő alatt, és ne tartsunk otthon a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt. Az értékesebb tárgyakat lehetőség szerint zárjuk el falba rögzített széfbe.

 

Viharos időben is biztonságban

A nyári időszakban a viharok, zivatarok gyorsan, akár naponta többször is kialakulhatnak. A heves eső, jégeső, vagy nagy erejű szél okozta károk arányát azonban mérsékelhetjük, ha néhány egyszerű tanácsot megfogadunk:

  • Fokozottan figyeljünk az időjárás-előrejelzésre, ha felkészülünk, megvédhetjük nemcsak értékeinket, de saját és családunk biztonságát is.
  • Ha közeledik a vihar, zárjuk be ablakainkat, ezzel elkerülhetjük, hogy beázzon a lakásunk.
  • Engedjük le a redőnyöket, védve az üveget a jégverés okozta sérülésektől.
  • Áramtalanítsuk készülékeinket, így a villámlás kisebb eséllyel károsítja azokat.
  • Készüljünk fel az áramszünetre, legyen könnyen elérhető helyen a működőképes elemlámpa.
  • Kerti bútorainkat vigyük védett helyre.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, tartsuk karban ingatlanunk tetőszerkezetét.
  • Ügyeljünk rá, hogy a telkünkön álló fák állapota megfelelő legyen. Ha korhadt, sérült a fa, nagyobb az esélye annak, hogy egy viharban kidől. A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le.

 

Mit tehetünk, ha hirtelen csap le ránk a vihar?

  • Az ajtókat, ablakokat zárjuk be.
  • Áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket.
  • Ha nem otthon tartózkodunk, keressünk védett, stabil helyet.
  • Álljunk autónkkal biztonságos, zárt helyre.
  • Kerüljük el a fákat, épületeket, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
  • Védjük fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól.
  • Tartsuk erősen a kisgyerekeket, ne szakadjunk el társainktól.
  • Maradjunk távol a leszakadt, életveszélyes villamos távvezetéktől.

 

A fenti jó tanácsok betartása mellett
személyre szabott biztosítással is óvhatjuk értékeinket:

 

Lakásbiztosítás

 

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább