Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Nem érdemes az utasbiztosításon spórolni

A nyári időszakban rengeteg család kel útra, hogy külföldi vakációval pihenjék ki az egész éves fáradalmakat. A megugró költségek sokakat takarékoskodásra ösztönöznek, egy valamin ugyanakkor nem érdemes spórolni: az utasbiztosításon. Hiszen ennek hiányában akár egy kisebb baleset, káresemény is súlyos költségekkel járhat, amit napi egy kávé vagy fagylalt áráért könnyűszerrel kiküszöbölhetünk.

A leggyakrabban különböző kisebb-nagyobb strandbalesetek, gyomorrontás-szerű panaszok és gépjárműkárok érik a nyaralókat külföldön. Érdemes elővigyázatosnak lenni, hiszen a legjobb, ha a baj meg sem történik, de az is nyilvánvaló, hogy szerencsétlen véletlenek mindig vannak és nem is minden alkalommal állnak a kontrollunk alatt a történések.

Tengerparti nyaralások alkalmával a medúzacsípéseket vagy tengerisün tüskéje okozta sérüléseket olykor csak odafigyeléssel és némi szerencsével lehet elkerülni. A lenyűgöző látvánnyal kecsegtető sziklás partokon – nem a terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben – pedig fokozottan fennáll a ficamok, rándulások, akár csonttörések lehetősége.

A hasmenéses, gyomorrontás-szerű tünetek veszélyével – különösen távoli, egzotikus országokban – szintén fontos számolni: érdemes kerülni a vezetékes víz és az abban megmosott nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztását.

Ha saját gépkocsinkkal indulunk vakációra: mindenképp célszerű indulás előtt szerelővel átnézetni autónkat, könnyen lehet ugyanis, hogy ezzel számos kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat és a velünk utazókat.

 

Utasbiztosítás hiányában

Ha nincs biztosításunk, minden probléma megoldását zsebből kell fizetnünk, a költségek pedig horribilisek lehetnek: autószállításért kilométerenként 170-200 forintot számolhatnak fel, egy orvosi vizit ára 50 és 200 euró között lehet, intenzív osztályon történő kezelésért pedig akár napi 1000-1500 eurót is fizethetünk. A költségek ráadásul a távolsággal nőhetnek: egy végtagsérüléssel és műtéttel járó ausztriai síbaleset hazaszállítással együtt körülbelül 3,5 millió forintba kerülhet, egy thaiföldi motorbaleset miatt felmerülő költségek (orvosi ellátás, hazaszállítás) pedig már a 10 millió forintot is elérhetik.

balesetAmennyiben valaki balesetet szenved külföldön és nem rendelkezik utasbiztosítással, a költségek mellett mindent magának kell intéznie, ráadásul idegen nyelven. Személyi sérüléssel járó baleset esetén például ilyen intéznivaló az orvos- és kórházkeresés, a hazautazás újratervezése, szervezése és a plusz költségeinek viselése, vagy kórházi rehabilitáció esetén az otthoni fogadóintézmény keresése.

Biztosítás hiányában szintén magunknak kell gondoskodnunk balesetet szenvedett, vagy meghibásodott járművünk szállításáról, javításáról.

 

Mire jó és mire nem alkalmas az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Ha az Európai Unió országaiba – illetve Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és Svájcba – utazunk, mindig érdemes magunkkal vinni a díjmentesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyát, de azt is fontos tudnunk, hogy ez nem helyettesíti az utasbiztosítást! A „kék” kártya arra szolgál, hogy az említett országokban a helyi biztosítottakkal azonos módon és utólagos költségtérítés mellett vehessük igénybe az egészségügyi ellátásokat. Ám ez a kártya is csak bizonyos ellátásokra érvényes, a speciális ellátás költségei nem tartoznak hozzá az alapellátáshoz. Az Egészségbiztosítási Kártya ráadásul akkor sem biztosít fedezetet, ha kényszerből egy magánorvos vagy egy magánkórház szolgáltatásait kell igénybe vennünk.

A kék kártyával önrész-köteles a betegbiztosítás és a baleseti ellátás, amelynek összege gyakran jóval magasabb, mint az utasbiztosítás díja. Ráadásul nem fedezi a betegszállítás és a hazaszállítási szolgáltatás költségeit és természetesen nem terjed ki a poggyászkárokra, mint ahogy nem tartalmaz általános segítségnyújtási, vagy magyar nyelvű asszisztencia szolgáltatást sem.

 

Mire figyeljünk, amikor biztosítást kötünk?

extrém sportMindig az utazás céljának megfelelő biztosítást érdemes választani. Ha aktív pihenésre készülünk, ellenőriznünk kell, hogy a tevékenység, amit végezni szeretnénk, nem szerepel-e a biztosító által kizárt aktivitások között. Más esetben ugyanakkor nem érdemes olyan biztosítást választani, aminek azért magasabb a díja, mert az adott termék kiterjed különböző, akár extrémnek számító sportokra is.

Ha autóval utazunk, célszerű olyan biztosítást választani, amely rendelkezik a gépkocsira vonatkozó kiegészítő biztosítással, míg ha repülővel, vonattal vagy busszal, akkor arra figyeljünk, hogy a járatkésésre, illetve a járatokon szállított poggyászokra is kiterjedjen a szolgáltatás.

Gyerekek esetében jellemzően alacsonyabb díjat számolnak a biztosítók, ám olykor előfordul, hogy a szolgáltatás is kevesebb.

 

Miért érdemes az Alfát választani?

Az Alfa utasbiztosításai 18 éven aluli gyermek esetén 50%-os díjon köthetők, a felnőttekével megegyező tartalommal, a szolgáltatások felső korhatára pedig 90 év.

Az utasbiztosítások akár egyetlen napra is köthetők, legalább tíz fő esetén csoportos kedvezmény vehető igénybe, míg a családi kedvezmény már egy felnőtt és egy gyermek esetén elérhető.

Az Alfa magyar nyelvű asszisztenciát biztosít minden ügyfelének, a kiegészítő lehetőségek között pedig megtalálható a Covid-19-biztosítás, az Autós Asszisztencia, és az Útlemondási biztosítás.

 

Alfa Utasbiztosítás

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább