Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

A járványhelyzet női szemmel

Podcast sorozatunk 2. részében nőnap alkalmából 3 női kollégával beszélgetett Hermann Irén a járványhelyzet kihívásairól, a nőkre nehezedő nyomásról és az Aegon nőknek szóló termékeiről.

Nagyobb terhelés alatt a nők

A járványhelyzet mindenkit váratlanul ért, a magyar társadalom hasonló helyzetet korábban még nem tapasztalt, a családokat felkészületlenül érték a korlátozások, az oktatás szüneteltetése vagy a home office-ra való átállás. Egy-egy lezárás idején a családok jelentős része egy élettérbe szorul, és majdnem minden tevékenység a családon belülre kerül. Így a szülőknek sokszor a home office mellett kell nagyobb részt vállalniuk a gyermekek gondozásából, tanításából, és a háztartási munkából, miközben egészségügyi és egzisztenciális kérdésekkel is szembe kell nézniük. Egyszerre nő meg a terhelés a család menedzselése, a betegségtől és az anyagi nehézségektől való félelem és amiatt a számtalan új dolog miatt, amihez hozzá kell szokniuk.

Nem titok, hogy a családdal kapcsolatos láthatatlan feladatok, a háztartási munka jelentős része – ahogy járványon kívül is – többnyire a nőkre hárul.

Kis Katalin Livia

Amikor egy évvel ezelőtt először otthon nyitottuk fel a laptopjainkat, iszonyat mennyiségű munka szakadt ránk. Egyszerre kellett biztosítani az ügyfeleinket, hogy meglévő életbiztosításaik a Coviddal kapcsolatos eseményekre is érvényesek, és kitalálni könnyítési lehetőségeket azok számára, akiknek a járvány miatt fizetési nehézségekkel kellett szembesülniük. Büszke vagyok rá, hogy már tavaly április elején bejelentettünk olyan könnyítéseket, amivel az ügyfelek szüneteltethették a díjfizetést, illetve 6 havi kamatmentes kötvénykölcsönnel a biztosító segítette őket a díjfizetésben.

Jól látszott, hogy kevés az anyagi tartalék a családokban, így sokan éltek ezekkel a díjfizetési könnyítésekkel. Ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy az ügyfelek kockázati érzékenysége magasabb lett, olyanok is kötöttek új szerződést, akik már rendelkeztek életbiztosítással, de most felmérték, hogy nagyobb védelemre van szükségük.

Kis Katalin Livia, Értékesítés támogatási szakértő, Életbiztosítási Üzletág

Egy 2020 júniusában megjelent tanulmány szerint kimutathatóan nagyobb a terhelés a nőkön járvány idején, ráadásul a pandémia okozta negatív folyamatok is jobban érintik őket.

A járvány kezdetén készült reprezentatív kutatás rámutat, hogy a pandémia miatt bekövetkező munkaerőpiaci nehézségek nagy részét az alacsonyabb iskolai végzettségű nők viselik: körükben nagyobb a kényszerszabadságoltak aránya és azoké is, akik valószínűnek tartják, hogy a járvány következtében elvesztik a munkájukat. Különösen nehéz a helyzetük a 12 évesnél fiatalabb gyerekeket nevelő nőknek.

 

Home office

A kutatás a közvéleményben elterjedt nézettel ellentétben rámutatott: nem dolgoznak annyian otthonról, mint gondolnánk. Még a diplomások körében is alig haladta meg az 50 százalékot azok aránya, akik a járvány egy évvel ezelőtti, tavaszi első hulláma alatt otthonról dolgoztak, de közöttük is több volt a nő, mint a férfi. Az viszont egyértelműen látszott: az otthoni munkavégzés árnyoldalait a kisgyerekes nők jobban érzékelték a kisgyerekes férfiakhoz képest. A válaszokból kiderült, ehhez segítséget a munkahelyeiktől várnak: elsősorban rugalmas munkavégzést. Mások a bölcsődék, óvodák, iskolák újraindulásában látták a megoldást, de igen sokan érezték úgy, az otthoni feladatok kiváltása, kiszervezése lenne a megváltás számukra.

Böröndi Anikó

Néhány nap alatt kellett megoldanunk, hogy a több helyszínen dolgozó ügyfélkapcsolati kollégákat home office-ba költöztessük, és megszervezzük, hogy a többségében női kollégák hogyan tudják otthonról, sokszor gyermekeik mellől folytatni a munkát. Közben igyekeztünk az online ügyfélszolgálat felé terelni az ügyfeleinket. Azt tapasztaltuk, hogy a nők nagyobb arányban telefonálnak, az online ügyintézést viszont inkább a férfiak preferálják.

Böröndi Anikó, Ügyfélkapcsolati Igazgatóság vezető-helyettes

Világos, hogy mind a férfiakra, mind a nőkre több háztartási és ápolási, gondozási feladat jutott. Hasonló arányban lett több feladatuk, de mivel a kiindulási alap eleve aránytalan volt, kimondható: járvány idején a nőknek sokkal több otthoni, a családi élettel kapcsolatos feladatuk van. Különösen igaz ez a magasan iskolázott, városi és kisgyerekes nőkre. A nők többet segítenek gyermekeik távoktatásában is.

Érdekes adat, hogy a megkérdezett férfiak és nők igazságosnak tartják ezt a munkamegosztást, de azért van egy adat, amiből látszik a valódi igény: a nők 38 százaléka, míg a férfiak 15 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy segítene-e neki az, ha a partnere nagyobb részt vállalna a gyerekekkel kapcsolatos teendők ellátásában. Beszédes, hogy a nők vírus előtt heti 26 órát töltöttek a gyerekeik terelgetésével, vírus alatt viszont jóval többet, heti 43 órát, ami egy teljes állásnak felel meg. A férfiaknál ez vírus előtt heti 19, vírus alatt heti 32 órára ment fel. A háztartási teendőkkel töltött idő heti 3 órával nőtt a nőknél, heti 2-vel a férfiak esetében. Itt is leginkább a gyerekesek, azon belül is a kisgyerekesek terhelése nőtt látványosan.

Az Aegon segíti a nőket

Társaságunk minden szinten gondol a nőkre, járvány idején is. A home office lehetőségét technológiai fejlesztésekkel és a dolgozók eszközeinek bővítésével segítette. A cég rugalmasan áll hozzá a munkaidő kérdéséhez, különösen a gyermeket nevelő munkatársak esetében. Egyszerre van szükség a körülményeik megfelelő biztosítására és empátiára.

Lendvai Krisztina

Nekem sokat segített, hogy magam oszthattam be az időmet, és teljesen online tudtam végigvinni a tárgyalás és szerződéskötés folyamatát. Másképp valószínűleg nem lett volna bevételem.

Lendvai Krisztina, tanácsadó – Prémium Üzletág

Az Aegon a női ügyfeleit is segíti. 2006 óta van a cégnek két, kifejezetten nőknek készített terméke: az egyik a kórházi napi térítésre vonatkozóan ad védelmet, a másik a női műtétekre, akár szülés kapcsán, ad plusz kifizetést nőknek.

Az Aegon hisz benne, hogy a nőknek fel kell készülniük azokra az évekre is, amikor már csak magukra számíthatnak. A 30-50 éves nők 30 százaléka egyedül él, 60 felett ez az arány már 50 százalék. A statisztika azt mutatja, hogy a nőknek tudatosan fel kell készülniük arra az időszakra, amikor elképzelhető, hogy már csak a saját bevételeikre tudnak támaszkodni.

 

Hallgasd meg a kapcsolódó részt!
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább