Nagyobb a viharszámla a vártnál

Félmilliárdnyi kárt okozhattak az AEGON ügyfeleinek a múlt heti esőzések

Az előzetesen becsültnél jóval nagyobb kárt okozhattak a múlt hét közepén tomboló viharok. A piacvezető AEGON Magyarország ügyfélkörében a várható kártérítés összege elérheti a félmilliárd forintot. A legtöbb bejelentés a viharos szél és a villámcsapás következményei miatt érkezett a társasághoz.

A korábban becsültnél is jóval nagyobb kárt okozhattak a múlt hét közepi viharok – állapították meg az eddigi kárbejelentések alapján az AEGON Magyarország szakemberei. A legfrissebb összesítés szerint a kárbejelentések száma elérheti a 9 ezres szintet: így – átlagosan 55 ezer forintos kárral kalkulálva – a kifizetés 495 millió forint körül várható.
A múlt hét keddi és a szerdai viharok következményeként csütörtök reggelig 7350 darab meteorológiai kárbejelentés érkezett.

A bejelentések legnagyobb része – csaknem ötezer – viharkárról szólt, de villámcsapás miatt is csaknem 1200-an fordultak a piacvezető lakásbiztosítóhoz. Jégverés miatt közel félezren tettek bejelentést, felhőszakadás okozta kárt pedig nagyjából 250 esetben jeleztek a lakástulajdonosok.

A viharok okozta károk legnagyobb számban ezúttal az ország középső, illetve keleti- észak-keleti részére koncentrálódtak: a legtöbb bejelentés Budapestről és Pest megyéből jött az AEGON-hoz, de Hevesben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is komoly károkról kapott jelzést a társaság.

A károk nagy részét a biztosító szemle nélkül, a telefonos bejelentés alapján intézi. A szemleköteles károknál a kárszakértők a bejelentéstől számított 24 órán belül felveszik a kapcsolatot az ügyféllel. A szakértők a helyszíni szemle során speciális, érintőképernyős, hordozható számítógépre rögzítik az adatokat, számításokat, így a biztosító már a helyszínről el tudja indítani a kárrendezést, vagyis a banki átutalást. A szemlét követően így az ügyfelek a banki átutalási időnek megfelelő átlagosan négy nap alatt hozzájuthatnak a kártérítéshez.

Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi biztosítási piacon évről évre egyre nagyobb kárt okoznak a természeti csapások. Az AEGON a tavalyi „viharszezonban” – augusztusig – 70 ezer eseményre összesen 4,1 milliárd forintot fizetett ki ügyfeleinek.

Lakásbiztosítás kalkulátor