Ez az 5 pontos terv segítheti a nőket, hogy jobban kijöjjenek a nyugdíjukból

Világszerte a nők kevesebb, mint egynegyede gondolja úgy, hogy nyugdíjas koráig össze tudja gyűjteni az általa ideálisnak gondolt jövedelmet. A magyar nők még az átlagnál is pesszimistábbak a kérdésben – derül ki az Aegon kutatásából, amelynek adatai szerint a nőknek csupán 38 százaléka tesz félre rendszeresen. A gyakorlati javaslatokat is tartalmazó jelentés szerint azonban van megoldás a problémáikra.

Mindössze a dolgozó nők 21%-a hiszi, hogy jó úton jár afelé, hogy megteremtse a gondtalan nyugdíjaskor alapjait és csupán 26 %-uk biztos benne, hogy meg tudja teremteni a nyugdíjas korára elképzelt életszínvonalat. Az Aegon Nyugdíjfelkészültségi Indexe 2019-ben alacsony értéket mutatott a nőknél, bár valamelyest jobbat, mint 2014-ben.

„A hölgyek manapság sokkal képzettebbek, amikor a munkaerőpiacra lépnek, mint valaha. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyenlőséget élveznének a foglalkoztatásban. Ez az, ami hátrányba helyezi őket a karrierjük során, és nehezíti a nyugdíjas kori biztonság elérését” – összegezte a kutatás adatait Zatykó Péter, az Aegon Magyarország elnök-vezérigazgatója.

A nők életútja alapvetően különbözik a férfiakétól. A társadalmi szokások és elvárások, például a házassági normák, a gyermekvállalás, a családi kötelezettségek gyakran valódi akadályokat jelentenek a nők számára, és korlátozzák mind megtakarítási képességüket, mind pedig a foglalkoztatással járó szélesebb körű előnyöket.

Az Új társadalmi szerződés: a nők nyugdíjegyenlőségének elérése című jelentésből kiderül, hogy a tartós, nemek közötti bérszakadék a hagyományos társadalmi normákkal és nemi szerepekkel párhuzamosan hozza hátrányos helyzetbe a nőket a megtakarítás és a nyugdíj megtervezése szempontjából.

Az Aegon célja, hogy segítse az embereket az egész életen át tartó pénzügyi biztonság elérésében. Ezért a jelentés olyan ajánlásokat tartalmaz, melyek öt lépésben támogatják a nyugdíjas létre való felkészülést.

 

 1. Kezdjen el idejében takarékoskodni, és váljon ez a szokásává!
  A jelentés szerint a nők csupán 38%-a tesz félre rendszeresen.
 1. Készítsen stratégiát arra, miként tervezi elérni a kívánt nyugdíjas életszínvonalat!
  Csupán a hölgyek 15%-a írta le lépésről-lépésre, hogy miként fog haladni a célja felé.
 1. Legyen B terve a nem várt eseményekre!
  Csupán a megkérdezett dolgozó nők 32% tudta megmondani, hogy mit csinálna, ha valamiért hamarabb abba kellene hagynia a munkát, mint hogy elérné a nyugdíjkorhatárt.
 1. Éljen egészségesen!
  Azok, akik egészségesek és fittek tovább tudnak dolgozni, és hosszabb idejük van gyűjteni a kívánt nyugdíjas életszínvonalra.
 1. Higgyen az élethosszig tartó tanulásban!
  Ez a folyamatos fejlődés és a naprakész munkaerőpiaci pozíció alapja.

A kutatás teljes anyaga innen elérhető: https://www.aegon.com/research/reports/themed/achieving-retirement-equality-for-women/

 

*  Forrás: Aegon Center for Longevity and Retirement (ACLR)

 

Médiakapcsolatok:
Aegon Magyarország Zrt.
Drevenka Edit, PR igazgató
E-mail: drevenka.edit@aegon.hu