Eljárt az idő a jelenlegi nyugdíjrendszer felett

Ha nem történik változás a jelenlegi nyugdíjrendszereket illetően, a jövő nyugdíjasai elszegényedhetnek – figyelmeztet saját, széleskörű kutatásának eredményeire hivatkozva az Aegon Biztosító. Olyan strukturális változtatásokra van szükség, amely kezeli az elmúlt évtizedek demográfiai és munkaerőpiai változásait.

Budapest, 2018. augusztus 09.

Az Aegon Biztosító nemzetközi nyugdíjfelkészültségi kutatásának 2018-as eredményei szerint a demográfiai trendek, a munkaerőpiacon, valamint a pénzpiacokon lezajlott és jelenleg is zajló változások miatt eljárt az idő a jelenlegi nyugdíjrendszerek felett. A ma érvényben lévő társadalombiztosítási rendszerek többsége a múlt század közepén jött létre, amikor a 60 év fölötti népesség lélekszáma világszerte 250 millió volt. Az előrejelzések szerint 2050-re ez a szám eléri a 2,1 milliárdot, ami tízszeres növekedést jelent. A három hagyományos pillére, az államra, a munkáltatókra és az egyénre épülő globális modellt új társadalmi közmegegyezés alapján kell radikálisan átalakítani, új társadalmi partnerek – oktatási intézmények, jótékonysági és civil szervezetek, pénzügyi intézmények és biztosítók – bevonásával.

Romló helyzetű nyugdíjasok

A megállapítást az Aegon 15 országra, köztük hazánkra is kiterjedő, 14 000 munkavállaló és 1600 nyugdíjas bevonásával készült kutatás eredményeire alapozza. Ezek szerint az emberek világszerte felfigyeltek körülményeik változására, ezért többségük aggodalommal és bizonytalansággal tekint a nyugdíjas évei elé, konkrét terve pedig csak keveseknek van. Világszerte a megkérdezettek fele, Magyarországon ennél is többen, a válaszadók 67 százaléka gondolja úgy, hogy rosszabb lesz a nyugdíjasok helyzete a jövőben, mint ma. A felmérés szerint ugyanakkor a munkavállalóknak csak 13 százaléka, Magyarországon csupán 7 százaléka rendelkezik leírt nyugdíjstratégiával. A leggyakrabban és szinte minden országban említett jelenség az állami nyugdíjjuttatások csökkenése (a megkérdezettek 38 százaléka említette). Ezt követi az élettartam kitolódása, az ingadozó pénzpiacok, és a munkaerőpiac változásai. Magyarországon a változó demográfiai trendeket is sokan emelték ki (24 százalék).

Nyugdíjhelyzet

Kilenc pont az új társadalmi közmegegyezésért

„Miközben egy előrelátó, viszonylag jómódú kisebbség alkalmazkodni kezdett a megváltozott körülményekhez, a többség tanácstalanul várja az egyre baljósabbnak látott jövőt” – fogalmazott Horváth Gyula, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese. „Ha csak sodródunk az eseményekkel, tetemes gazdasági, de elsősorban társadalmi károkat kockáztatunk. Ezek azonban kivédhetők tudatos felkészüléssel a jövőre.”

Az Aegon kilenc pontra épülő új globális modelljének kulcsa a régi és új társadalmi partnerek összefogása. Az új társadalmi közmegegyezés alapvető eleme a nyugdíjmegtakarítási konstrukciókhoz való hozzáférés biztosítása minden munkavállaló számára, továbbá alternatív lehetőségek kidolgozása a szabadúszók, a szellemi szabadfoglalkozásúak, a megbízási szerződéssel dolgozók, az egyéni vállalkozók, a gyermekük nevelése, hozzátartozójuk ápolása miatt munkaviszonnyal nem rendelkezők számára. Az Aegon szerint a munkáltatóknak automatikusan kellene beléptetniük dolgozóikat egy nyugdíjpénztárba.

Elengedhetetlen ugyanakkor, hogy maga az egyén is nagyobb felelősséggel gondoskodjon a saját jövőjéről. Ehhez azonban az is kell, hogy már az iskolákban megtanítsák a fiatalokat a stratégiai pénzügyi tervezésre, hogy felkészítsék őket az élethosszig tartó tanulásra és a hosszabb aktív életkorra. Az államnak felkészülési időt kell hagynia a ma nyugdíjasainak az alkalmazkodásra, és kiemelt szerepet kell vállalnia az egészségügyi rendszer működtetésében és fenntartásában. Végül fontos, hogy a társadalom megtanulja tisztelni az időskorúakat, akik – a társadalom öregedésével párhuzamosan –egyre fontosabb szerepet töltenek be a gazdaságban.

A kutatásról

Az idei Aegon Nyugdíjfelkészültségi Kutatás 14 400 munkavállaló és 1600 nyugdíjas válaszait elemzi a világ 15 országából, amelyek a következők: Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Magyarország, India, Japán, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Törökország, Egyesült Királyság, és az Amerikai Egyesült Államok. Az online interjúk 2018. január 29-e és február 19-e között zajlottak.

Az ábrák és a fotók letölthetők itt: https://www.aegon.com/en/Home/Research/Retirement-Research-Reports/

Médiakapcsolatok:

Drevenka Edit, Aegon Magyarország Zrt.,

E-mail: drevenka.edit@aegon.hu

A kutatásban résztvevő partnerek:

Aegon Center for Longevity and Retirement

A kitolódó várható élettartamra és a nyugdíjkutatásokra specializálódó Aegon Center for Longevity and Retirement (ACLR) az Aegon meghívott szakértőinek közreműködésével az amerikai, európai és ázsiai kontinensről kutatásokat készít és informálja a közvéleményt a várható hosszabb élettartamot, az elöregedő társadalmakat és a nyugdíjaskori biztonságot érintő globális trendekről és lehetőségekről. www.aegon.com/thecenter

Transamerica Center for Retirement Studies®

A Transamerica Nyugdíjkutatási Központ (TCRS) a non-profit magánalapítványként működő Transamerica Intézet egyik divíziója. A TCRS feladata kutatások lebonyolítása és az amerikai lakosság tájékoztatása a nyugdíjaskori pénzügyi biztonság megteremtését szolgáló megtakarításokkal kapcsolatos trendekről, témákról és lehetőségekről. A Transamerica Intézet anyagi támogatása két forrásból, a Transamerica Életbiztosítótól és annak kapcsolt vállalkozásaitól, valamint harmadik felektől származik. A TCRS munkatársai nem adhatnak nyugdíjtervezési, befektetési, jogi és adózással kapcsolatos tanácsokat. Kövesse a TCRS-t a Twitteren @TCRStudies. www.transamericacenter.org

Instituto de Longevidade Mongeral Aegon

A nonprofit szervezet célja, hogy kikövezze az utat a braziloknak a hosszabb és jobb élet felé. A munka, a városok és az oktatás a szervezet fő profilja; megalkották a Hosszú Élettartam Indexet, és információs honlapot tartanak fenn. www.institutomongeralaegon.org