Kötelező biztosítás: Akár 30%-kal csökkentheti autója fogyasztását!

tankolas2010 augusztusa óta közel 50 Ft-tal emelkedtek az üzemanyagárak. S bár a napokban éppen csökkent a kőolaj világpiaci ára, az elmúlt évek tendenciája feltétlenül afelé mutat, hogy a tankolás mind nagyobb részt követel kiadásainkból.

Tudta Ön, hogy néhány vezetéstechnikai fogással és a megfelelően karbantartott gépjárművel akár 30%-kal is csökkentheti autója fogyasztását?

Amennyiben rendszeresen alkalmazza alábbi tanácsainkat, évi 20.000 kilométeres használat és 400 Ft körüli üzemanyagár mellett, akár százezer forintnál többet is megtakaríthat évente!

  • Kerülje a felesleges elindulásokat! – Piros lámpánál sokan már idő előtt elkezdenek araszolni, kétszer-háromszor is elindulva. Ilyenkor az egyszeri elinduláshoz szükséges üzemanyagnál 3-4 szer többet égetnek el.
  • Kerülje a felesleges megállást! – Annak az autója fogyaszt a legtöbbet, aki a legtöbbet használja a féket. Ha időben észleli a forgalmi akadályt, fékezés nélkül sávot válthat, és egyenletes tempóban haladhat tovább.
  • Válasszon megfelelő követési távolságot! – Mindig olyan követési távolságot válasszon, hogy ne kelljen túl nagyot fékeznie.
  • Tervezze meg az útvonalat! – Ha előzetesen tájékozódik a forgalmi helyzetről, elkerülheti a felesleges oda-vissza utakat. Használja navigációs rendszerét, vagy ha nincs, keresse fel az útvonaltervező weboldalakat. Persze egy térkép a kocsiban is aranyat érhet…
  • Országúton és autópályán sem éri meg száguldozni! – Ha 100 km-es távolságot 140 km/h helyett 120 km/h sebességgel tesz meg, csupán nyolc perccel ér később célba, viszont megtakarít kb. 1.500 Ft-ot. Az is nagyon fontos, hogy 130-140 km/h felett hatványozottan nő a balesetveszély, nem éri meg kockáztatni!

Műszaki tényezők

  • Kerülje a hosszú alapjáratot! – Az üzemanyag-pazarló bemelegítés helyett célszerűbb, ha az első néhány kilométert óvatosabban gyorsítva, alacsony motorfordulaton teszi meg.
  • 20-25 másodpercnél hosszabb megállásnál állítsa le a motort! – Az ennél hosszabb alapjárati üzem több benzint fogyaszt, mint a motor újraindítása.
  • Csökkentse a légellenállást! – Vegye le a tetőcsomagtartót, tetődobozt, ha nem használja.
  • Figyeljen oda a guminyomásra! – Az előírt guminyomást az ajtóoszlopra, a kesztyűtartóba, vagy a tanksapka-fedélre ragasztott matrica tartalmazza, illetve a gépkönyvben is szerepel.
  • Tartsa tisztán a légszűrőt, és a gyertyák cseréjével se spróroljon!

Nyári tipp!

Gondolta volna, hogy a nyári melegben lehúzott ablak jobban növeli autója üzemanyag-felhasználását, mint a légkondicionáló használata?

Csak a legszükségesebb esetben kapcsolja be a klímaberendezést. Ha nagyon átmelegedett a gépkocsi belseje, a legoptimálisabb fogyasztást úgy érheti el, ha a légkondicionáló használata előtt alaposan átszellőzteti autóját, majd a klíma bekapcsolása után felhúzza az ablakot.

Autóvezetési szokásainkon változtatni nehéz, de nem lehetetlen feladat. Pszichológusok szerint egy szokás kialakítása 21 napba kerül, tehát Ön akár egy hónap alatt mestervezetővé válhat a takarékos autózás területén! Ezzel nemcsak gazdaságosabban üzemeltetheti autóját, hanem sokkal hatékonyabban vehet majd részt a közlekedésben is.
(Forrás: www.autostitkok.hu)

Kötelező biztosítás kalkulátor >>

Ossza meg az ismerőseivel!
Az oldal utolsó módosításának dátuma: 2014. október 30.

Email küldése
X