Nagyobb figyelmet követel az autósoktól a kánikula

Az időjárás jelentésekből kiindulva, a héten beköszönt az igazi, jóval 30 fok feletti nyár, ami minden közlekedőre veszélyt jelenthet, menjen akár gyalog, két-, vagy négy keréken. Az autósoknak különösen fel kell készülniük a hőségre ugyanis még légkondival is tikkasztó forróság válhat a gépjármű utasterében ebben a kánikulában – főleg egy nagyobb dugóban. Az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) hőségriadót rendelt el, és felhívta a lakosság figyelmét, hogy aki teheti, ne induljon útnak, tartózkodjon inkább a hűvös, árnyékot adó otthonában. Nem véletlen a felhívás, hiszen a balesetek száma folyamatosan emelkedik a melegben: kimutatások szerint rendszeresen júniusban és júliusban van a legtöbb baleset az utakon, ami nem csak a turisták és a nyaralók számának megugrásával magyarázható, hanem a hőséggel is. Most hétvégén, a kánikula kezdetekor 91 baleset történt a hazai utakon, amely kiugróan magas – és sajnos hárman életüket is vesztették.

A hőség számtalan balesetveszélyt rejt. A nagy melegtől bágyadtak leszünk, amely egyrészt negatívan befolyásolja mind a reakcióidőnket, mind a figyelmünk élénkségét. A kimutatások szerint a balesetek többsége emberi figyelmetlenségből következik be, és egyetlen tizedmásodpercnyi reakcióidő-különbség életeket menthet – a meleg pedig jóval többet késleltet. Ha kifejezetten sokat töltünk a gépjárműben, akkor a kiszáradás esélye is fennállhat, ezért mindig legyen nálunk egy üveg víz, hogy ezt elkerüljük. Az OMSZ szerint az extrém UV-B sugárzás is meghaladhatja az egészséges mértéket, ezért sem a naptej, sem a vezetést nem gátló napszemüveg vagy sapka használata nem jelent hátrányt indulás előtt. Ráadásul ekkor jelennek meg fokozott számban a baleseti statisztikákat rendszeresen vezető kétkerekű járművek is.

A hőség a gépjárműben is kárt tehet: a fékek, a fényszórók, a kormánymű és a lengéscsillapítók vizsgálatára is figyelmet kell fordítani – hangsúlyozta Kiss Csaba, az ORFK autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője. Teljes biztonságban pedig csak a megfelelő biztosítások birtokában lehetünk: vagyis mind a KGFB mind a casco biztosítás megkötésére érdemes némi időt és pénzt szánnunk.

Ossza meg az ismerőseivel!
Az oldal utolsó módosításának dátuma: 2014. augusztus 7.

Email küldése
X