Ha ősz, akkor kötelező biztosítás – az utazásszervezőknek is

Az ősz fontos kötelező biztosítási időszak az utazási irodáknak, utazásszervezőknek is, ekkor újíthatják meg vagyoni biztosítékukat, amely nélkül nem működhetnek. Az Aegon Magyarországnak két káresete volt eddig, a piacon jelen lévő biztosítók 10 év alatt több mint másfél milliárd forint kárkifizetést teljesítettek.

Magyarországon kormányrendelet határozza meg, hogy utazásszervezéssel csak abban az esetben foglalkozhat bárki, ha rendelkezik vagyoni biztosítékkal, amelynek megújítási határideje minden évben október 31-e. Aki tehát utazásszervezői tevékenységet akar folytatni, figyelnie kell a dátumra, csakúgy, mint az autók kötelező felelősségbiztosításánál.

A vagyoni biztosíték Európa-szerte elterjedt biztosítási forma, amely a vétlen felet védi a jogalkotó rendelkezése alapján, valós kockázatoktól. Sokszor ugyanis a nem várt helyzet, a csőd vagy fizetésképtelenség nem feltétlenül az utazásszervező hibája, vagy bűnös magatartása miatt következik be. Három formája van ma Magyarországon: a hitelintézettel kötött garanciaszerződés, a pénzbeli letét és a biztosítóval kötött biztosítási szerződés.

A biztosítók között ezen a területen nem dúl olyan kiélezett árverseny, mint a szintén ősszel zajló kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban, ennek oka, hogy ezen a területen csak olyan biztosítók tevékenykednek, amelyek foglalkoznak utasbiztosítással is. Ugyanakkor van kockázat is az utazásszervezésben, hiszen csak Magyarországon több mint másfél milliárd forint kárkifizetést teljesítettek a biztosítók az elmúlt 10 évben, ami az 500-550 vállalkozásból álló iparágra vetítve komoly összegnek tekinthető.

„Az Aegon részéről vállaltan az a célunk, hogy teljes körű szolgáltatást tudjunk adni a vállalkozásoknak, akik minket választanak. Az ajánlatadás folyamata kockázatelemzéssel kezdődik, melynek alapja az adott vállalkozás – egyébként nyilvánosan elérhető – pénzügyi adatainak vizsgálata, a cég tulajdonosi szerkezetének feltérképezése és üzleti tervének megismerése” – mondta el Dénes Attila, az Aegon Magyarország Vállalati-, utas- és viszontbiztosítási igazgatója.

Az Aegon Magyarországnál jelenleg 68 vagyoni biztosíték biztosítás van, ami a piac 10-15 százalékát jelenti. Piacra lépése óta két iroda csődjénél kellett kártalanítania az utasokat, a Baobab Travel után 13 millió forintot, míg a West Tour EC után 8 millió forintot fizetett ki a biztosító.

Az Aegon Magyarországot választó utazásszervezők és utazásközvetítők utasai teljes körű utas- és útlemondási biztosítási védelmet kapnak, egyre speciálisabb fedezeteket is megnevezve. Jó példa erre az útlemondás biztosításunk repülőjegyekkel kapcsolatos kiterjesztett védelme, vagy éppen az aktív pihenésre vágyók utasbiztosítási támogatottsága.

Ossza meg az ismerőseivel!
Az oldal utolsó módosításának dátuma: 2016. október 6.

Email küldése
X