Gépjárműbérlés Európában

Egy brit cég felmérte, hogy mennyire olcsó szerte a világon – pontosabban 18 közkedvelt turistacélponton – gépjárművet bérelni, és azt is, hogy milyen veszélyekkel jár, ha nem kötünk hozzá különböző kiegészítő biztosításokat. Mivel a gépkocsira sokaknak odakinn is szükségük van, azonban vagy a távolság, vagy egyéb (főleg műszaki) okok miatt nem tudják magukkal vinni a gépjárművüket, így sokan egyszerűen bérelnek egyet, amíg odakinn tartózkodnak. Ez azonban az alapdíjon kívül számtalan extra költséggel is járhat – és még többel, ha ezeket az extrákat nem fizetjük ki.

Egy bérelt gépjármű biztosítása

Minden gépjármű bérlés alapdíjába benne vagy egy úgynevezett standard, vagy basic cover biztosítás, amely fedezi az általunk másik félnek okozott károkat (tehát kötelező biztosítás), valamint ez általában valamennyit fedez abból is, amit mi okozunk a gépjárműben, vagy amennyi egy lopáskárból eredhet. Azonban ez a fajta „casco védelem” eléggé minimális (már ahol van egyáltalán). Természetesen a casconál megszokott önrész ebben az esetben is terheli az ügyfelet, ennek mértéke országonként, szolgáltatónként eltérő lehet, de a mértéke akár 1186 fontnyi, vagyis közel 400 ezer forintnyi is lehet (ez Írország esetében igaz, a legalacsonyabb ilyen irányú költség 400 fonttal Törökországban van). Mindez egy átlagos értékű gépjármű bérlése esetén, amennyiben azt ellopják tőlünk, vagy összetörjük. Természetesen van lehetőség az alap csomag kiszélesítésére, extra napidíjért – ezt nevezik Collision Damage Waivernek (CDW). Ekkor kár vagy lopás esetén a költségek jó részét a cég fizeti meg, minket pedig egy a cascóhoz hasonló, 5-10 százalékos önrész terhel. Amennyiben szeretnék elkerülni, hogy az önrész minket terheljen, akkor köthetünk egy úgynevezett Full Isnurance-et is. Ekkor semmilyen anyagi felelősségünk nincs lopáskár vagy töréskár esetében – ám ennek igencsak megkérik az árát.

A Post Office Travel Money Car Rental Report felmérése szerint az autóbérlők kétharmada – pontosabban 63 százaléka – csak az alapdíjat fizeti ki egy gépjármű bérlésekor, pedig mint olvashattuk, ez komoly anyagi kockázatot rejt magában. Azon 37 százalék közül, akik kötnek kiegészítőket, közel kétharmaduk olyan biztosítási kiegészítőt köt, amelybe a szélvédő, a futómű és az ablakok sérülése is benne foglaltatnak (ezt sok helyen külön számolják, mivel ezek egy gépjármű legsérülékenyebb pontjai). Továbbá gyakran igénybe vett kiegészítő az, amikor a gépjárműt kiviszik a reptérre, majd onnan vissza is hozzák – ezt nevezik vezetői díjnak. A felmérés megvizsgálta, hogy az említett 18 hely közül hol a legolcsóbb gépjárművet bérelni egy hétre, belevéve az extra biztosítási díjakat, egy tanknyi ólommentes benzint és a reptéri „transzfert” is.

Árak és helyszínek

Mindent egybevéve meglepő módon messze a legolcsóbb az autóbérlés Floridában – az Egyesült Államokban ugyanis az alapárban benne van minden létező extra, mivel ott ezeket a szolgáltatásokat magától értetődőnek veszik. Így Floridában egy bérautó mindennel együtt mindössze 165 fontba (közel 60 ezer forintba) kerül – amely jelentős eltérés már a második helyezett Bulgáriai Burgaszhoz képest is, ahol mindezért 242 fontot, azaz 85000 forintot kérnek. Máltán ugyanez 255 fontba kerül, Korfun 304, Krétán pedig 305 fontba. A vizsgált helyszínek közül a magyarok által legkedveltebb nyaralóhelyen, Tenerifén 307 font már a tarifa, de a négy vizsgált spanyol desztináció közül így is ez a legolcsóbb. A legdrágább három helyen Svájc (465 font), Olaszország (491 font) és Norvégia végzett – utóbbi heti 520 fonttal. Igaz utóbbi kettőre a magyarázat egyértelmű: Norvégia messze az EU legdrágább üzemanyagáraival rendelkezik, míg Olaszországban (a szintén drága benzin mellett) a kötelező biztosítás átlagára a hazai árszint hússzorosa (és a casco is sokkal drágább, mint itthon).

Van ahol az alapbiztosítás drága, és az extrák húzzák fel az árat, van viszont, ahol magának a bérlésnek kérik meg az árát. Spanyolországban például az extrák többe kerülnek, mint az alapdíj, de ugyanez a helyzet Dublinban is – Pisában pedig az extrák megnégyszerezték az alapdíjat. Ugyanakkor Törökországban az összes extra összevetve mindössze 54 fontba került, ami a legolcsóbb ebben a kategóriában.

Ossza meg az ismerőseivel!
Az oldal utolsó módosításának dátuma: 2014. augusztus 8.

Email küldése
X