Adásvétel után az első lépés: gépjármű felelősségbiztosítás

Gépjármű felelősségbiztosítás nélkül komoly bajba kerülhetünk

Amikor hosszas és alapos keresgélés után beülünk új autónkba, természetes, hogy a boldogság és eufória érzése lesz úrrá rajtunk. A gondosság és az óvatosság azonban nem érhet véget a megfelelő jármű kiválasztásával. Lényeges, hogy a további teendők során is precízen és a határidőket betartva járjunk el.

Az első és talán legfontosabb lépés, hogy az adásvételt követően azonnal kössük meg a gépjármű felelősségbiztosítást, mivel az előző tulajdonos (üzemben tartó) biztosítása nem érvényes ránk. Felelősség-biztosítás nélkül el se induljunk új autónkkal, mivel már az átadással, az adásvételi aláírása után okozott károkért megszűnik a régi tulajdonos felelőssége.

Fontos tehát, hogy már az első métereket is csak az új gépjármű felelősségbiztosítás birtokában tegyük meg autónkkal, ugyanis ennek hiányában a rendőri büntetés mellett – károkozás esetén – a kárt is nekünk kell megfizetnünk.

Gépjármű felelősségbiztosítás – fedezetlenségi díj:

Azért is célszerű mihamarabb megkötnünk a kötelezőt, mert a biztosítási fedezet nélküli időszakra ún. „fedezetlenségi díjat” kell fizetni.
A fedezetlenségi díj 2010-ben került bevezetésre, és díjfizetés hiánya, tehát pl. meglévő szerződés nem fizetése, illetve új gépjármű felelősségbiztosítás késve történő megkötése esetén kell megfizetni. A meghatározott – és az átlagos kötelező díjaknál magasabb – díjak minden napra kerülnek felszámolásra.

A fentiek ismeretében azt javasoljuk, az adásvételi szerződés után azonnal kössön kötelezőt, akár interneten keresztül, sőt sokszor az adásvétel helyén is mód van azonnali szerződéskötésre, megoldás lehet, az is, hogy kisebb távolság esetén a régi üzemben tartó a vevőhöz viszi a járművet és ott kötnek szerződést.

Ossza meg az ismerőseivel!
Az oldal utolsó módosításának dátuma: 2014. augusztus 4.

Email küldése
X