Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Nehéz év után, nehéz év előtt

Diverzifikált portfolió, aktív vagyonkezelés, megfelelő kockázat vállalása, annak kezelése. Nagyjából ezek szükségesek a sikeres működéshez a mostanihoz hasonló piacokon – fejtette ki az Aegon Prémium ügyfélklubjában Halóka Ádám, az OTP Alapkezelő intézményi sales managere, aki előadásban felvázolta, miért volt nehéz év 2015, és miért lesz még nehezebb 2016. 

Már közhely a befektetési piacon, hogy az alacsony kamatkörnyezet megváltoztatja – vagy legalábbis meg kell, hogy változtassa – a befektetési stratégiákat. Így például egyre több kockázatot kell vállalni a hozam érdekében. A változások a hazai piacon is látszanak – kezdte előadását az Aegon Prémium ügyfélklubjában Halóka Ádám, az OTP Alapkezelő intézményi sales managere. Ennek – illetve leginkább a csökkenő hozamoknak – egyik jele a hazai alapokban kezelt vagyon növekedésének megtorpanása. Míg a korábbi években töretlenül nőtt a kezelt vagyon összege, 2014 végén az ív ellaposodott, tavaly pedig több hónap is volt, amikor a kivont tőke meghaladta a beáramló összegét. Minimális növekedés azért tavaly is volt, év végén a Bamosz tagjai által kezelt összesen 299 befektetési alap vagyona meghaladta az 5700 milliárd forintot.

A befektetők általában biztosra mennek, a vagyon nagy részét, mintegy kétharmadát alacsony, illetve mérsékelt kockázatú, elsősorban kötvény- és pénzpiaci alapokban tartják. A hozamok csökkenése azonban megmozdította a piacot, a legnagyobb tőkekivonás éppen ezekből történt, és megindult az átáramlás a nagyobb kockázat, de nagyobb hozam lehetőségének irányába, elsősorban a vegyes, ingatlan és az alternatív (abszolút hozam, árupiaci) termékek felé. Az alternatív eszközök esetében viszont a tőkebeáramlást a magas volatilitás, a piaci kihívások miatti visszafogott teljesítmény nehezíti – állapította meg az OTP Alapkezelő elemzése.

2015-öt a tartósan alacsony kamat- és hozamkörnyezet jellemezte, a pénzpiaci eszközök  igen alacsony megtérülést hoztak. Az amerikai részvénypiac ugyan hozott 9,8 százalékot forintban kifejezve, de olyan magas volatilitással, ami elriasztja a hazai kisbefektetők többségét. Hasonló volt a helyzet világszerte, emiatt a részvények vagy részvényalapok nem tartoztak itthon a népszerű befektetési célok közé (év végén a kezelt vagyon kevesebb, mint 5 százaléka volt részvényalapokban). A globális árupiac mélyrepülésben volt, különösen a 2. félévben, így ezen a piacon long befektetésekkel kizárólag veszteséget lehetett elérni. És akkor még nem is említettük a svájci jegybank év eleji lépését, amikor váratlanul elengedték a frank árfolyamát. Ez alaposan megrázta a piacot, sok alapnál okozott hatalmas veszteséget.

Nem volt ez másképp az OTP-nél, három abszolút hozamú alapot vitt negatívba, de a szívós visszaépítésnek köszönhetően a veszteség nagy részét az év végére ledolgozta.

Ilyen piaci körülmények között diverzifikált befektetéssel lehet sikeresnek lenni, aminek jó példája az OTP Prémium Származtatott alap – mondta Halóka Ádám. Ezt alapok alapja struktúrában 6 abszolút hozamú alap alkotja, így a kockázat megfelelően szétterül, és mindig van olyan jól teljesítő az összetevők között, ami pozitívra fordítja a teljesítményt. Ez még a tavalyi nehéz évben is sikerült, a Prémium hozama mérsékelt volatilitás mellett 0,58 százalék volt, de három évre vetítve 3,68, az indulás (2011. április) óta pedig 8,33 az évesített hozam. Fontos még a portfolió összeállításában az, hogy az egyes elemek ne együtt mozogjanak, így az eltérő kitettséggel mérsékelhető a volatilitás.

A 2015-ös pozitív eredmény elsősorban a Föld Kincsei alapnak köszönhető, ami a mélyrepülésben lévő árupiacokon 23,9 százalékos hozamot ért el forintban. Ezt a zuhanó piacokon elsősorban a short pozíciók bátor felvételével érték el. (És tegyük hozzá: az eredményekhez hozzájárult a dollár jelentős erősödése a forinthoz képest, az árupiacon ugyanis dollárban kereskednek, de az alap teljesítménye forintban jelenik meg.)

A tavalyi év elemzése után Halóka Ádám ismertette az OTP Alapkezelő idei várakozásait.
A kilátásokat jól jellemzi, hogy a részvénypiacról mindössze annyit mondott:

Nagyon nehéz kérdés, a cégen belül sincs egyetértés arról, mire számíthatunk.
A lényeg, hogy sem az USA, sem a fejlett, sem pedig a feltörekvő piacokon nem számíthatunk semmi jóra. 2016. nem a részvényekről fog szólni – fogalmazott.

Az árupiacokon az év végére felpattanás jöhet. Addig azonban további árcsökkenésre számítanak a fontos termékek piacán (az aranynál például az unciánkénti 1000 dollár alatti árnál látnak kedvező vételi lehetőséget) és ami a leginkább érdekelheti az embereket, az olajpiacon is. Az év első felében nagy volatilitás mellett akár a 25 dollár körüli szintre is csökkenhet az ár.

Hasonló módon vélekedik a piac is, az árupiaci portfoliókezelők extrém módon pesszimisták az olaj árfolyam alakulást illetően. Paradox módon azonban éppen ez a hangulat kontraindikátorként megágyazhat egy nagyobb árfolyamemelkedésnek – vélik az OTP Alapkezelő szakemberei. Az ár emelkedését és későbbi stabilizálódását a várakozások szerint megalapozhatja a kereslet-kínálat kiegyenlítődése. Az OPEC előrejelzése szerint a 2015-ös napi majdnem 2 millió hordós túlkínálat szép lassan a tizedére csökken (bár éppen e jelentés kiadása után oldották fel az Iránnal szembeni embargó egyrészét, így az iráni olaj újra megjelenhet a piacon).

A forint-euró árfolyamban nem várnak fordulatot, az előrejelzések szerint nemhogy a mostani árfolyammal kell megbarátkozni, de fel kell készülni a tartós gyengülésre, a jelenlegi 309-315 forintos sáv feljebb tolódik. Már csak azért is erre kell számítani, mert az MNB-nek nem érdeke a forint erősödése. Ennek oka a jegybanki devizatartalék. A tartalék jelenleg mintegy 32 milliárd euró, az átlagos bekerülési árfolyama pedig 295 forint. A napi árfolyam és eközötti különbözet pedig  az MNB nem realizált nyeresége. Sőt, bizonyos esetekben, például euró eladás esetén realizálódik is a nyereség. Ha viszont az aktuális árfolyam a bekerülési árfolyam alá kerül, és a jegybanki eredménytartalék sem fedezi a különbséget, azt a kormánynak kell kiegyenlítenie, ezzel pedig az államadósság növekedne. A lényeg, hogy a forint erősödése az árfolyamra befolyással rendelkezőknek nem érdeke.

Azt, hogy eddig még úgy-ahogy tartotta magát a forint, nem kis részben a zlotynak köszönhetjük. A lengyel valuta gyengülése miatt ugyanis – a kockázat szétterítése érdekében – sok befektető fordult részben a forint felé, ami egy darabig segített, de ez a hatás kifutóban van. A dollárral kapcsolatban egy ideig még tartó erősödésre, aztán nagyobb korrekcióra számítanak az OTP szakemberei.

Diverzifikáció zajlik az Aegon Prémiumnál is – zárta a befektetői estet Havas Gábor üzletágvezető. A lehető legszélesebb körből gyűjtik be az információkat, azokat szintetizálják, hogy az ügyfeleknek a kínálat legjavát biztosítsák. A havi rendszeres estek pedig jó alkalmat kínálnak arra, hogy az ügyfelek és az Aegon munkatársai is bepillantást nyerjenek az alapkezelés, portfoliókezelés rejtelmeibe.

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább