Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Most is meg lehet találni a jó befektetési lehetőségeket

Tíz-tizenöt százalékos fontgyengülést és nagyobb kockázati étvágyat hozhat a Brexit

Tartósnak ígérkezik a nagy kilengésekkel tarkított, ideges hangulat a világ befektetési piacán, így növekszik a jelentősége a kockázatokat és a lehetőségeket jól felismerő, aktív vagyonkezelésnek – mondta az Aegon Prémium Üzletág Ügyfélklubjában tartott előadásán Ercsey Szabolcs, a Franklin Templeton Investments délkelet- és kelet-európai régióért felelős értékesítési igazgatója. Hozzátette: a részvénypiacokon idén a feltörekvő ázsiai piacok lehetnek vonzók, de a kötvénypiacokon is meg lehet találni a kedvező lehetőségeket.

Az egész évben kitarthat az ideges hangulat a piacokon, amely hullámvasút-szerű mozgásokkal jár együtt – jelentette ki az Aegon Prémium Üzletág Ügyfélklubjában tartott előadásán Ercsey Szabolcs, a Franklin Templeton Investments délkelet- és kelet-európai régióért felelős értékesítési igazgatója. A befektetők jelentős része ugyanakkor – tette hozzá – valamilyen befektetési formát előnyben részesít a többiekkel szemben: például akad, aki leginkább kötvényekben szeret gondolkodni, vagy éppen a hazai részvényekre koncentrál.

A volatilis piaci környezet ugyanakkor nagyobb nyitottságot követel meg a befektetőktől, hiszen ilyenkor meg kell találni a kockázatoknak és a lehetőségeknek azt a közös halmazát, amely a bizonytalanság közepette is jó hozamot eredményezhet: vagyis szemezgetni kell a jó lehetőségek közül, és portfóliót kell építeni, kellő mértékben megosztva ezzel a kockázatokat.

Ami a részvénypiacot illeti, annak a súlyozása globálisan semleges a Franklin Templeton szakértői szerint, ám az egyes régiók között mutatkoznak különbségek. A legnagyobb lehetőségeket a fejlődő Ázsia piacai – különösen Kína – jelentik, amelyek felülsúlyozáson szerepelnek a Franklin Templetonnál. Ennek kapcsán Ercsey Szabolcs emlékeztetett arra: Kína kapcsán mindenki a növekedés lassulásáról beszél, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a jelenlegi, 6-7 százalék környéki gazdasági növekedés volumenében nagyobb, mint az öt évvel ezelőtti tíz százalék feletti, hiszen a bázis már jóval nagyobb. Ráadásul a termelő ágazatok mellett egyre nagyobb szerep jut Kínában is a szolgáltatásoknak és a fogyasztásnak, ami arra utal, hogy a bővülés hosszabb távon is fenntartható lesz. Kínán kívül még India és Vietnám is vonzó célpont lehet.

A Franklin Templeton ugyanakkor alulsúlyozásra ajánlja Japánt és a latin-amerikai régiót: utóbbit azért, mert az ott jelen lévő egyensúlytalanságokat feltehetően a nagy világversenyek sem tudják ellensúlyozni, sőt, az sem kizárt, hogy romlik a helyzet.

Ami pedig Európát illeti: a brit uniós kilépés (Brexit) amellett, hogy 10-15 százalékos visszaesést hoz a font árfolyamában, és a kockázatosabb eszközök felé tereli a befektetőket, hosszabb távon további repedéseket okozhat az EU falán, amely semmiképp sem kedvező fejlemény.

A kötvénypiacon – hangsúlyozta a szakértő – aktív vagyonkezeléssel a jelenlegi környezetben is komoly hozamokat lehet elérni, a kamatjövedelmen, a tőkefelértékelődésen és a devizaárfolyamok mozgásán keresztül is. A Franklin Templeton két aktívan menedzselt részalapja – a Templeton Global Bond és Templeton Global Total Return – is a globális kötvénypiacok bővülő lehetőségeit igyekszik megragadni, és a változó piaci körülmények között is stabil, hosszú távú, és kockázathoz igazított hozamot elérni.

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább