Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Közel 100 millió forintos kár maradt az elmúlt napok viharai után

Idén meghaladta a kétmilliárd forintot a meteorológiai kár az Aegonnál

Kedd délig közel 100 millió forintos kárról érkezett bejelentés az Aegon Magyarországhoz az elmúlt napok viharai után. A legtöbb kárt a pincék, garázsok elöntése, az autók beázása okozta, de sok helyen az áramkimaradás okozott gondot. A bejelentések száma valószínűleg nőni fog, pedig idén már meghaladta a kétmilliárd forintot is a meteorológia károk összege.

Hétfőn özönvízszerű eső zúdult a fővárosra, a város több részén térdig érő víz állt, a tömegközlekedés is megbénult egyes részeken. Sok helyen az áramellátásban akadtak gondok, de két helyen az aszfalt is beszakadt az eső következtében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Budapesten mindössze egy óra alatt 83,3 mm csapadék zúdult le. Ez azért rendkívüli mennyiség, hiszen az augusztus havi átlag csapadék mennyisége 55-60 mm szokott lenni.

A legtöbb csapadék a fővárosban esett, ugyanakkor lokálisan is sok intenzív felhőszakadás volt, elsősorban a Balaton nyugati medencéjében. Az elmúlt 24 órában Fonyódon 81, Sümegen 76 és Sármelléken 67 mm-t mértek.

A károk is jelentősek, kedd délig az Aegon Magyarországhoz mintegy 560 kárbejelentés érkezett, a károk mértéke közel 100 millió forint. Ezzel az idei meteorológiai eredetű károk összege meghaladta a kétmilliárd forintot, ami a piacvezető lakásbiztosító statisztikái szerint is rendkívülinek számít. A legtöbb kárbejelentés Budapestről, Pest megyéből és Csongrád megyéből érkezett.

Bár hazánk földrajzi adottságai miatt a tavaszi és nyári viharok nem szokatlanok, az Aegon Magyarország statisztikái is azt igazolják, hogy az időjárás egyre több és nagyobb anyagi veszteséggel járó károkat okoz. Ha visszatekintünk az elmúlt 5 évre, azt látjuk, hogy 2010-ben az árvíz okozott rengeteg kárt, ezt követte két viszonylag csendesebb év, majd 2013-tól ismét megugrott a vihar okozta kárbejelentéseink száma. Tavaly májusban az Yvette ciklon nevét kellett megjegyeznünk, idén pedig a nyári időszakban érik szinte egymást a hatalmas széllel, rengeteg csapadékkal járó viharok – mondta Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese. „A tegnapi viharok nyomán ma délelőttig 20 százalékkal emelkedett a bejelentések száma egy viharmentes naphoz képest biztosítónknál.”

A hatalmas eső miatt a leggyakoribb kár a pince, szuterén elöntése volt, sok helyen pedig az áramkimaradás miatt a fagyasztott élelmiszerek megromlottak. Az elöntött mélygarázsokban a víz alá kerültek a gépkocsik, ezeket érdemes szakszervízben átnézetni, mielőtt ismét használatba vesszük! Sok kisebb sérülés is keletkezett a gyakori autóbalesetek nyomán.

Ha valaki több információt szeretne megtudni arról, hogyan védekezhet a hirtelen lecsapó nyári viharok ellen, az Aegon Országos Kármegelőzési Program honlapján, a www.karmegelozes.hu oldalon szezonális jó tanácsokat, információkat talál erről.

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább