Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

A J.P. Morgannél az USA-ra esküsznek idén

Rekordnyereséget hozhat 2014 az amerikai vállalatoknak

Ebben az évben az Egyesült Államok részvénypiaca rejti az egyik legjobb lehetőséget a befektetők számára – véli Juscsák György, a J.P. Morgan Asset Management igazgatója. A szakember az Aegon Prémium legutóbbi ügyfélklub rendezvényén tartott előadást, melyben sorra vette az európai, az amerikai, a japán és a feltörekvő piacok helyzetét.

Az Egyesült Államok húzza magával a világgazdaság többi részét, például Európát és a feltörekvő piacokat. A beszerzési menedzser index (PMI) azt mutatja, hogy a vizsgált országok több mint 86 százalékának gazdasága növekszik. „A világ a gazdasági válságot követő hatodik évben köszöni szépen, jól van. Európa kikászálódott a gödörből, az USA és Japán teljesítménye bíztató, a feltörekvő piacok pedig stabilak” – mutatott rá Juscsák György, a J.P. Morgan Asset Management igazgatója az Aegon Prémium legutóbbi ügyfélklub rendezvényén. A beszerzési menedzser index azért különösen fontos, mert – ellentétben a GDP-vel – ez egy előretekintő mutató, emelte ki a szakember.

Az Egyesült Államokbeli háztartásokban a hitel visszafizetésre fordított összeg aránya a 2008-as 13,5 százalékról 10 százalékra csökkent 2014-re, azaz az embereknek több pénze marad fogyasztásra – például új autók, háztartási gépek vásárlására. A lakásárak is megindultak fölfelé. Ennek következtében – várhatóan az év második felében – az amerikai jegybank az eddiginél kevesebb pénzt bocsát majd a piacok rendelkezésére, mert a gazdaság elég erőssé vált ahhoz, hogy a Fed visszafogja a pénzpumpát. Eközben a szakemberek rekordévet várnak, ami az amerikai vállalatok nyereségtermelő képességét illeti.

„A nagy gazdasági visszaesések egyik oka a likviditási krízis, a másik pedig az, hogy egy-egy nemzetgazdaság eléri termelési potenciáljának maximumát. Az Egyesült Államok esetében a likviditási krízis megszűnt, a gazdaság pedig egyelőre messze van attól, hogy elérje kibocsátásának felső határát. Emellett a palagáz forradalomnak köszönhetően az USA történetében először nettó energiaexportőrré válhat, ami hosszú távon is biztosítja gazdasági stabilitását. Nem mellesleg a világ geopolitikai helyzetét is átrendezi” – mondta Juscsák György.

Európa kikászálódott ugyan abból a gödörből, amibe a gazdasági válság lökte, ugyanakkor a stabilitás törékeny: nagy szükség volna magasabb inflációra, és a perifériákon – Spanyolországban vagy éppen Görögországban – óriási a munkanélküliség. Japán strukturális problémákkal küzd, hiszen a világ legnagyobb adósságállományával rendelkezik, és rohamosan nő az idősek aránya a társadalomban, miközben alig születnek gyerekek. Kína az eddigi befektetés alapú növekedést igyekszik fogyasztási alapúvá tenni, emiatt rövid távon további lassulással kell számolni az ázsiai óriásországban. Mindazonáltal közép- és hosszú távon a kínai gazdaság óriási lehetőségeket rejt magában. Elég csak megnézni az autópiacot: míg az Egyesült Államokban 1000-ből 797 embernek van autója, Spanyolországban pedig 593-nak, addig Kínában még az elmúlt években rohamosan bővülő autóipari termelés ellenére is csak 58 embernek. „Az európaiak évi 12 kilogramm csokoládét fogyasztanak, míg Kínában mindössze 10 dkg-t. Képzeljék csak el, mi történik, ha a kínaiak gondolnak egyet, és évente nem egy, hanem két tábla csokoládét esznek meg!” – mondta a J.P. Morgan Asset Management igazgatója.

A szakember az Aegon Prémium ügyfélklub korábbi előadóihoz hasonlóan kiemelte: a trendek azt mutatják, hogy a befektetők a kötvényekkel szemben most a részvényeket súlyozzák felül. A JP Morgan szakembereinek világgazdasági elemzése szerint idén a fejlett piacok részvényei súlyozódnak felül, ezeken belül pedig az Egyesült Államok.

„Lépést tartunk a trendekkel, éppen ezért május óta ügyfeleink 13 hazai és nemzetközi alapkezelő 35 válogatott alapjában helyezhetik el pénzüket. Kiváló szakemberek és kiváló termékek várják a befektetőket, köztük a JPMorgan Highbirdge US STEEP, a Fidelity Global Dividend, a Fidelity Amerika, az Equilor Fregatt Prémium Kötvény Alap és a Concorde Részvény Alap” – hívta fel a figyelmet Havas Gábor, az Aegon Magyarország Prémium Üzletágának vezetője.

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább