Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Jelenleg nincs ok az aggodalomra

Az idén nem várható gazdasági összeomlás, és amiatt sem kell aggódni, hogy az Egyesült Államok kamatemelési ciklusba kezdett, érdemes viszont jobban odafigyelni az inflációs adatokra – mondta Juscsák György, a J. P. Morgan igazgatója az Aegon Prémium Üzletág júniusi Ügyfélklubján. Véleménye szerint a feltörekvő piacok – Kínával az élen – továbbra is jó befektetési célpontok.

Az infláció 2019 végén okozhat gazdasági visszaesést

„A gazdasági válságba 2008-ban elsőként belecsúszó, majd elsőként kilépő Egyesült Államok köszöni szépen, jól van. Mostanra az európai országok, még Görögország is követte a felívelés útján, Kína pedig szintén fenntartható növekedési pályára állt” – összegezte az aktuális világgazdasági helyzetet a J. P. Morgan igazgatója az Aegon Prémium Üzletág júniusi Ügyfélklubján. Juscsák György a befektetőket világszerte leginkább érdeklő kérdésekre igyekezett választ adni, köztük arra, hogy számíthatunk-e egy újabb gazdasági visszaesésre az elkövetkező hónapokban.

A J. P. Morgan elemzői nem várnak recessziót az Egyesült Államokban 2019 vége előtt. Az országban a munkanélküliségi ráta jelenleg 3,9 százalék, ami gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságnak felel meg. A beszerzési menedzser index (PMI, Purchasing Manager Index) továbbra is zöldben áll, azaz 50 pont fölötti, ami azt jelenti, hogy a vállalatok piacaik és a fogyasztás bővülésével számolnak.

Mindeközben az USA kamatemelési ciklusba kezdett, fokozatosan szivattyúzva ki azt a pénzt a gazdaságából, amelyet a válság kitörése után belepumpált. „Jelenleg nincs közgazdász, aki meg tudná mondani, mi lesz ebből. Az mindenesetre bizonyos, hogy mivel egyre nehezebb munkaerőt találni, a bérszínvonal emelkedik, ami inflációt generál majd, és ez okozhat gazdasági visszaesést” – véli Juscsák György.

A J. P. Morgan-nél arra számítanak, hogy ebben az évben még három, jövőre pedig további négy 25 bázispontos kamatemelésről dönt majd a Fed, amelynek eddigi ez irányú lépéseit piaci eufória fogadta. Bár piaci törvényszerűség szerint a kötvényárfolyamok a kamatok csökkenésére reagálnak emelkedéssel, így a központi bank javuló diagnózist állít fel a gazdaságról. „Azaz elég erősnek gondolja ahhoz, hogy megálljon a saját lábán” – magyarázta Juscsák György, aki szerint 4 százalékos kétéves – kötvénykamat környékén várható, hogy az infláció meglódul, a piacok pedig megijednek. Ez nem most lesz: az első, a várakozásoknál magasabb inflációs adat az idén februárban érkezett.

A szakember kitért arra is, miért részesítik egyértelműen előnyben a befektetők az Egyesült Államok piacait a rendkívül kedvező európai befektetési klíma ellenére. Az öreg kontinensen ugyanis 8 százalék fölötti a munkanélküliségi ráta, azaz van honnan felszívni a munkaerőt, ha tartósan emelkedni kezd a fogyasztás és az ipari termelés, emellett jelenleg alacsonyak a kamatok, azaz „olcsó a pénz”. Az Amerikára kacsingató befektetőket Juscsák György szerint leginkább az motiválhatja, hogy az USA belső piaca önmagában is óriási, ráadásul egységes. Ugyanez nem mondható el Európáról, amely a következő időszakban politikai kihívásokkal is kénytelen szembe nézni. Németország számára például kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió ne essen szét, hiszen míg az Egyesült Államok csupán nemzeti össztermékének 12 százalékát exportálja, a németek mintegy 40 százalékát.

A hosszú távú befektetésekben gondolkodóknak továbbra a fejlődő piacokat ajánlja. Kínában ugyanis az urbanizáció és a motorizáció terjedése exponenciálisan növekvő dinamikával húzza maga után a fogyasztást, és ezzel együtt a GDP-t. A kínai lakosságnak pedig még mindig csak kevesebb mint 60 százaléka lakik városokban. Óriási a potenciál az ázsiai óriásországban, ami már most a világ teljes kibocsátásának 20 százalékát adja, a legnagyobb valutatartalékkal rendelkezik, és egyre több olyan vállalatot tud felmutatni, amelyek globális szinten is egyedülálló technológiát alkalmaznak.

„Az amerikai és a fejlődő piaci befektetés a legjobb, a készpénz és a kötvény a legrosszabb befektetési döntés lehet a következő években” – foglalta össze az előadását a J. P. Morgan igazgatója.

További információ:

Aegon Magyarország Zrt. – Aegon Prémium Üzletág

Fehér Kata

Kommunikációs Szakértő

E-mail: feher.kata@aegon.hu

 

 

 

 

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább