Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

IRODALOM MÁSKÉPP – ORSZÁGOS AEGON VERSENY KÖZÉPSIKOLÁSOKNAK 2017/2018

 

Biztosítjuk a jövő olvasóit

Lezárult az első forduló: kiválasztották a szerencséseket, akik jövő tavasszal a kétnapos versenyen folytathatják

Az Aegon Művészeti Díj hosszú évek óta támogatja, hogy az élő irodalom érthetően, a fiatal olvasókat megszólítva legyen része a középiskolai irodalomtanításnak. Kiváló magyartanárok, az Irodalomtörténeti Társaság Tanári Tagozata és a Magyartanárok Egyesülete szakmai felügyelete mellett minden évben irodalmi óravázlatokat készítenek a tíz díjra jelölt döntős mű alapján. Az óravázlatok a Díj honlapján ingyenesen elérhetőek és használhatóak.

Amellett, hogy a pedagógusoknak segít a Díj, azt is fontosnak tartja, hogy olvasókat biztosítson a kortárs irodalomnak. Ezért hirdette meg újra idén ősszel az IRODALOM MÁSKÉPP versenyt, amelyre az ország összes középiskolájából, és a határon túlról is jelentkezhettek.

Minden diák a nevezés mellé rövid könyvajánlót írt a 2017-es Aegon Művészeti Díjra jelölt tíz döntős könyv egyikéről.

„Sok iskolás nem szereti, vagy egyszerűen csak unalmasnak találja Jókait, Babitsot, pláne Bessenyei Györgyöt. Pedig valójában magukról az írókról szinte semmit nem tudnak. Szilasi László Amíg másokkal voltunk című könyvét azzal a reménnyel vettem kézbe, hogy segít megismerni és megérteni a három szerző munkásságát, életét.”

(Jankovits András, 11. évf., Pécsi Janus Pannonius Gimnázium Szilasi László: Amíg másokkal voltunk)

A zsűri a könyvajánlókat értékelte, és az őszi Margó Fesztiválon az Aegon Művészeti Díj és az Eötvös József Gimnázium rendhagyó irodalomóráján hirdette ki az első forduló nyerteseit; ők jutottak be a tavaszi kétnapos fordulóra. Minden évfolyam – kilencediktől tizenkettedikig – egy előre meghatározott kortárs-klasszikus műpár elemzésével és feldolgozásával versenyez. A két nap alatt előadásokat hallgathatnak, szemináriumokon vehetnek részt és találkozhatnak Aegon-díjas szerzőkkel. Tavaly Dragomán György volt a népszerű program vendége.

A legtöbben Tóth Krisztina Pixel című könyvéhez írtak ajánlót, népszerű volt Kun Árpád: Megint hazavárunk és Németh Gábor: Egy mormota nyara című kötete is. A jelentkezők harmada még csak kilencedikes, és ami külön öröm, hogy még az épp érettségi előtt álló tizenkettedik évfolyamosok közül is sokan szánnak időt a versenyre.

A verseny FB oldala: https://www.facebook.com/search/top/?q=irodalom%20m%C3%A1sk%C3%A9pp%20verseny

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább