Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Hogyan lesz hozam, ha nincs kamat?

Hosszabb távon a jelenlegi befektetési környezetre kell számítani, tehát alacsony infláció, ebből fakadóan alacsony kamatok várhatók, így a hozam érdekében át kell gondolni a befektetéseket – mondta Duronelly Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt. elemzője az Aegon Prémium befektetői estjén.

Ne gondolja senki, hogy a jelenlegi alacsony hazai infláció csupán a rezsicsökkentés eredménye: a hazai folyamatok tökéletesen illeszkednek a nemzetközi trendbe – vezette fel előadását az Aegon Prémium befektetői estjén Duronelly Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő Zrt. elemző és senior portfólió menedzsere. Az egész világon alacsony az infláció (sőt, sok helyen deflációs veszély van), így a kamatszintek is. Mivel nincs inflációs nyomás, a kamatemelésre sem lehet számítani, legfeljebb technikai kiigazítások várhatók.
Az alacsony kamatszint azt is jelenti, hogy a biztos befektetések hozama eltűnt, át kell gondolni a befektetéseket. Ebben többféle stratégia lehet: aki a korábbi időszak biztonságát szeretné, annak le kell mondani a hozam nagy részéről, aki pedig a nyereséget választja, annak kockázatosabb befektetések felé kell fordulnia.

Ilyen környezetben mindenképpen jó választás a részvénybefektetés – mondta a szakember. A részvények például a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem drágák, még a hagyományosan túlértékeltnek tartott USA piaca sem az – szögezte le. Ott ráadásul értékelhető konjunktúra van, miközben a világ többi része csak döcög, és a vállalati eredményvárakozások is pozitívban vannak, ellentétben Európával.
A termelékenység növekedése is a részvények felé fordítja a befektetőket. Az egész világra jellemző, hogy az elmúlt tíz évben úgy nőtt a gazdaság, hogy a foglalkoztatottság nem bővült. Az USA-ban például a 30 százalékos bővülés egészen elenyésző munkaerő felhasználási többlettel járt. Az ebből származó többletbevétel pedig kizárólag a vállalti profitot növeli, ami szintén jót tesz részvények árfolyamának. (Más kérdés, hogy az egyenlőtlenségek növekedése miatt viszont a társadalmi békének nem.)

Most ráadásul úgy tűnik, egy hosszabb fellendülési periódus előtt állunk. Az S&P500 részvényindexet vizsgálva az elmúlt 100 évben megfigyelhető három olyan hosszabb, 15-20 éves időszak, amely során nagy ingadozás mellett az árfolyamok átlagára nem változott. Most úgy tűnik, egy ilyen időszak végén vagyunk, talán az emelkedés ideje jön – fogalmazott óvatosan Duronelly Péter. Hozzátette azért, hogy a volatilitás mindig erősen jelen lesz a piacokon.

Ebben a helyzetben az Aegon aktív befektetési stratégiát alakít ki az ingadozás kiegyenlítésére. Az erre a stratégiára épülő három meglévő (a mérsékelt kockázatú MoneyMaxx, a közepes Alfa, illetve a szintén mérsékelt Smart Money, a saját alapjaikba fektető alap) mellett két új termékkel jelentkeznek. Az egyik a kifejezetten magas, 5-ös kockázati kategóriába tartozó Panoráma, amely a magas részvényhányad mellett a most nem túl acélos nyersanyagpiacon is aktív lesz, ezért rendszeresek lesznek benne a short pozíciók is. Közepes, 4-es a másik újdonság, az tempó, amely a meglévő Aegon alapokra épülő, aktívan kezelt részalap.

Az ügyfelek, a nagyobb választék érdekében a két saját alapon kívül még három, más alapkezelő termékét veszik be az Aegon Prémium portfoliójába – tette hozzá Havas Gábor, az Aegon Prémium üzletágvezetője.

AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább