Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Biztosítás: pénzkidobás vagy előrelátó gondoskodás?

Szeptember 20. a Biztosítás Világnapja

A magyar háztartások közel 90%-a rendelkezik valamilyen biztosítással. Erre szükség is van, hiszen a megkérdezettek 64%-át érte már vagyoni kár – derül ki az Aegon Magyarország megbízásából készített reprezentatív felmérésből.* A biztosítás elsősorban a családról való gondoskodást és öngondoskodást jelent a magyaroknak.

A magyar háztartások közel 90 százalékának van valamilyen biztosítása – derül ki a Biztosítás Világnapja alkalmából, az Aegon Magyarország megbízásából készített felmérésből.* A megkérdezettek számára a biztosítás elsősorban a családról való gondoskodást (45%) és az öngondoskodást (44%) jelenti. A válaszadók 70%-a, elsősorban a 30 év felettiek azonban a biztosítást nem tekintik előtakarékosságnak. A fiatalabb korosztály ezzel ellentétben a különböző biztosításokat az előtakarékosság egy formájának is tartja, hiszen ők általában még nem rendelkeznek olyan vagyontárgyakkal (lakás, autó stb.), amelyet óvniuk kellene. Ennek megfelelően a megkérdezettek nagy része, elsősorban a magas végzettségűek egyáltalán nem gondolják, hogy a biztosítás felesleges pénzkidobás lenne.

A biztosítási típusok közül leggyakoribb – a kgfb mellett – a lakásbiztosítás és az életbiztosítás – ezek általában minden családban megtalálhatók. A gépjárművel rendelkező válaszadók között a kötelező gfb biztosítások aránya 95%, míg a cascóval rendelkezők jóval kevesebben vannak (35%).

A felmérésből kiderül, hogy a lakosság 64,5%-át érte már vagyoni kár, ebből legtöbbször a lakást és az autót éri káresemény. Lakáskárok között leggyakoribb a vihar-, az üvegkár, valamint a csőtörés. Kiderült az is, hogy a budapestiekre a legnagyobb veszélyt a szomszédjuk jelenti, hiszen a fővárosban a megkérdezettek 46%-át már „eláztatta” a szomszédja. Ugyanez az arány vidéken csupán 26,1%.

A 40 év fölötti, magasabb jövedelemmel rendelkező válaszadókra jellemzőbb az élet- és a balesetbiztosítás.

A felmérés adatai alapján felfutóban vannak a nyugdíjbiztosítások is, amelyeket ugyan csak ettől az évtől lehet kötni, mégis a válaszadók 14,8% már rendelkezik vele. A nyugdíjbiztosítások népszerűségének oka lehet, hogy a megkérdezettek 20%-a, azaz minden ötödik ember attól tart leginkább, hogy idős korára nem lesz nyugdíja. Ez a félelem a 30 év fölöttieknél a legerősebb, míg a fiatalabbak inkább házastársuk elvesztésétől félnek.

„A januártól bevezetett adójóváírás miatt ugrásszerűen nőtt a nyugdíjbiztosítások iránt érdeklődők száma. Amíg korábban szűkös anyagi körülményeikre hivatkozva sokan hezitáltak, most az adókedvezmény lehetősége biztosan megkönnyíti a döntést.” – mondta Tavaszi Beatrix, az Aegon Magyarország lakossági termékfejlesztési és termékmenedzsment igazgatója. Az Aegon Magyarország egy speciális online nyugdíjkalkulátorral segíti azokat, akik szeretnék megtudni, hogy körülbelül mekkora nyugellátásra számíthatnak, és mekkora összeget kell félretenniük ahhoz, hogy a mostani igényeknek megfelelő, gondtalan nyugdíjas éveket biztosíthassanak saját maguk számára. A nyugdíjkalkulátort megtalálják a www.nyugdijkalkulator.aegon.hu oldalon.

A kutatás kitért arra is, mi alapján választanak az emberek biztosítást, illetve hogy szerintük min kellene javítaniuk a biztosítóknak ahhoz, hogy minél több ember kössön biztosítást. Legfontosabb javítani valóként említették a fizetendő díj mértékét (36,5%), ezt követi a kárrendezés módja (26,5%), majd a biztosítási termék jellemzője (18,3%).

A felmérés adatai szerint eddig a válaszadók csak 25%-a kötött online biztosítást, elsősorban kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, de 60%-uk az interneten tájékozódik a biztosításokról is. A felmérés fontos megállapítása, hogy az ügyfelek elvárják, hogy évente, sőt negyedévente tájékoztassák őket a szerződéseikről.

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább