Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Aegon Művészeti Díj 2016 – Shortlist

Összeállt a legjobban várt magyar irodalmi lista, az Aegon Művészeti Díj shortlistje. A szerzőkről egészestés film készül, előzetese mától látható az Aegon youtube-csatornáján.

Esterházy, Térey és Rakovszky is újrázhat a hárommillió forinttal járó Díjért. Van, aki első jelölésével máris a tíz legjobb között van, és olyan is, aki új műfajban próbálta ki magát, és így került a szűkített listára. Az esélyes művekből kilenc a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

A díj történetében még soha nem fordult elő, hogy egy szerző kétszer is megnyerje. Idén erre három írónak van esélye, Esterházy Péternek, Térey Jánosnak és Rakovszky Zsuzsának. Annak, aki egy rögtönzött díj-statisztika alapján szeretne jósolni, nincs könnyű dolga. Esterházy és Térey négyszer szerepeltek már a legjobb tíz listáján, és ez a harmadik olyan év, amikor egymással is versengenek, lévén mindketten shortlistesek. Térey 2008-ban lett Aegon-díjas az Asztalizenével, Esterházy 2011-ben az Estivel. 2015-ben is mindketten shortlistesek voltak, de akkor Péterfy Gergely Kitömött barbárja lett a díjazott. Az abszolút rekorder egyébként Tóth Krisztina, ő eddig öt könyvével érdemelte ki a jelölést. Ha már rekordok: Danyi Zoltánt idén először jelölte kiadója Aegon Művészeti Díjra, és azonnal bekerült a legjobb tíz közé. Dragomán György és Oravecz Imre mindketten másodjára shortlistesek: Oravecz egy családregény-trilógia első kötetével, az Ondrok gödrével versenyzett 2008-ban, Dragomán tavaly nagysikerű Máglya című regényével került fel a tízes listára. Mindketten műfajt váltottak, Oravecz idén verseivel, Dragomán pedig első novelláskötetével nyerte el a zsűri tetszését. Az újrázásra esélyes harmadik szerző, Rakovszky Zsuzsa ezt megelőzően eddig egyszer volt a legjobb tíz között, de abban az évben – 2007 – meg is nyerte a díjat, a Visszaút az időben című verseskötetével.

„Van Magyarországon egy komoly irodalmi díj, amely valóban a szakmáé, és amely a teljesítményt értékeli” – mondta Zatykó Péter, a díjalapító társaság elnök-vezérigazgatója.

Több, mint 300 millió forintot fordított a cég az elmúlt évtizedben a minőségi kortárs magyar irodalomra. A díj presztízsét jelzi, hogy 2016-ban minden eddiginél több, 104 szépirodalmi művet jelöltek a kiadók. A shortlist, vagyis a szűkített tízes lista a hétfős zsűri szavazataiból születik. A minden évben új összetételű zsűri tagjai – irodalmárok, tanárok és kritikusok– nem tudnak egymásról a shortlist összeállításakor, titkos online felületen pontoznak, így nem befolyásolhatják egymást a döntésben. Szavazataik alapján áll össze a kortárs irodalom legjobban várt tízes listája.

A lista alapján az Aegon Művészeti Díj zsűrije élő, konszenzusos szavazással dönt, ki nyeri idén a díjat.

A 2016-os AEGON Művészeti Díjra esélyes tíz könyv abc sorrendben:

Bartis Attila: A vége, Magvető Kiadó
Danyi Zoltán: A dögeltakarító, Magvető Kiadó
Dragomán György: Oroszlánkórus, Magvető Kiadó
Esterházy Péter: A bűnös, Magvető Kiadó
Marno János: Hideghullám, Magvető Kiadó
Oravecz Imre: Távozó fa, Magvető Kiadó
Rakovszky Zsuzsa: Fortepan, Magvető Kiadó
Réz Pál: Bokáig pezsgőben, Magvető Kiadó
Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra, Magvető Kiadó
Térey János: A Legkisebb Jégkorszak, Jelenkor Kiadó

Villanások a készülő filmből >>

A tíz könyvről:

Rakovszky Zsuzsa új kötetében „egykorvolt történetek elevenednek meg, örökkévalóságba dermedt alakok mozdulnak meg – nyelvet kap a létezés megannyi titka.” A könyvet az interneten elérhető Fortepan fotógyűjtemény ihlette. Fotográfus a szerző és a főhős is Bartis Attila 15 éve várt művében, az anya-regény Nyugalom utáni apa-regényben. A vége „megad mindent, amit egy regény adhat: igazságot, őszinteséget, atmoszférát, mesét. Meg mindehhez még valamit, amit Bartis Attila rajongói már ismernek: az érzelmek olyan elképesztő erejű sodrását, ami magába ránt, és nem ereszt.”

Téli fények, hideghullám és jégkorszak – nagyregény után vékony verseskötet: Oravecz Imre Távozó fa című könyvében „a tél hideg fényével pásztázza végig létezése lehetőségeit és adottságait. Apró megfigyelések, végtelen következtetések az élet örök körforgásából.” A Hideghullám című kötet szerzője, Marno János „Napjaink egyik legeredetibb és legizgalmasabb költője új kötetében páratlan iróniával és játékossággal ered saját emlékezete és az örök filozófiai kérdés nyomába: nyelvünk határai mennyiben jelentik világunk határait?”
Jégkorszak éri el Európát Térey János katasztrófafilmekbe illően kemény jövő-víziójában, A Legkisebb Jégkorszakban. „… korántsem utópisztikus látomás, hanem képtelenül valóságos korrajz a közeli múltunkról, jelenünkről és egy elképzelt jövőről. Térey János verses epikájának nagy lélegzetű, összegző alkotása, a szeszélyes európai apokalipszis hótól és jégtől szikrázó költészete.”

Szvoren Edina 2015-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját, Nincs és ne is legyen című novelláskötetéért. Friss rövidprózáinak gyűjteménye Az ország legjobb hóhéra, „úgy képes ábrázolni otthonosan klausztrofób viszonyainkat, hogy közben komoran felszikrázik az abszurdtól sem idegen, sötét humor.”

Közeli és távoli emlékek Réz Páltól. Parti Nagy Lajos kérdéseire precíz aprólékossággal eleveníti föl élete fontos pillanatait, de „a Bokáig pezsgőben nem egyszerű élet- és pályarajz, hanem sok anekdotával fűszerezett beszámoló a kortársakról: írókról, költőkről, pályatársakról és barátokról.”

És egy másik szerzőpáros: Szűts Miklós akvarell naplójegyzetei mellé készülő gyilkossági történetnek indult Esterházy Péter A bűnös című rövid regénye, míg „végül egyetlen gyilkosság története született meg, de az mindent überel.”

Danyi Zoltán a délszláv közelmúltról ír A dögeltakarító című regényében: „meg lehet-e szabadulni a háború emlékétől? … Danyi regénye groteszk és felkavaró történet arról, hogy az emberi létezés miként tud és miként nem tud szabaddá válni néha rémületes, néha felemelő körülményeinktől.”

Dragomán György Oroszlánkórusa kivételesen nem regény. A helyszín ismét Románia, gyerek-és kamaszkor, a témák és alakok ismerősek, de a forma szokatlan, ez az első novelláskötete az írónak: „az Oroszlánkórus a bátorság könyve. Történeteit a ritmus élteti, az elbeszélések szereplői zenével győzik le a félelmet és a gyászt, megtanulnak erőt venni a szerelem és a sóvárgás fájdalmán.”

Mind a tíz könyvről irodalmi óravázlat (tancsomag) készül középiskolai magyartanárok számára, ezek a díj honlapján ingyenesen elérhetőek, csakúgy, mint az eddigiek. A jelöltekről szóló egészestés film bemutatója a 2016-os Margó Fesztiválon lesz.

2016 Aegon Művészeti díjas szerzőjéről tavasszal dönt a zsűri, a nyertes könyv írója az április 20-i ünnepélyes díjátadón veheti át az elismerést.

A jelölt könyvek és a shortlist megtekinthető:

www.aegondij.hu

www.facebook.com/aegondij

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább