Casco biztosítás – téli útravaló

casco_biztositas_teli_utravalo2“Információs kiegészítő”  a casco védelemhez

Gondolta volna, hogy a legtöbb autós nem készül fel alaposan a téli időjárásra, és ezzel nemcsak saját, hanem embertársai testi épségét is veszélyezteti?

A casco szerződés alapbiztosítási eseményei közé tartozik a “lezúduló hótömeg” és a “hónyomás”. A korrekt kárrendezésen kívül ügyfeleink biztonságát is szem előtt tartjuk, ezért az alábbiakban összefoglaltuk azokat a tudnivalókat, amelyek betartása nélkül nem éri meg nekivágni a zord téli utaknak.

 

10 nélkülözhetetlen tanács a téli autózáshoz

 1. Alaposan takarítsuk le havas autónkat elindulás előtt! Biztosan látott már Ön is olyan autót, amely “hósapkával” közlekedik, azaz a tetején vastagon áll a hó. Egy erősebb fékezésnél viszont ez a hótömeg előrecsúszhat, s a legjobb ablaktörlő sem birkózik meg vele gyorsan!
 2. A lámpákat is tisztítsuk le, hogy minket is jól lássanak, és mi is időben észleljük az eseményeket. Ellenőrizzük rendszeresen, hogy működik-e autónk összes külső világítása (első fényszórók, helyzetjelzők, irányjelzők, hátsó világítás, féklámpák, ködlámpák)!
 3. Gondoskodjunk a megfelelő ablaktörlőről! A rossz állapotú ablaktörlő-lapátokat feltétlenül cseréljük ki. Ha a gyári méretnél egy kicsivel kisebbet veszünk, jobban a szélvédőre tapad, ezáltal alaposabban tisztít!
 4. Használjunk téli ablakmosó folyadékot! A felcsapódó havas latyak letisztítása az átlagosnál több ablakmosót igényelhet.
 5. Vegyünk jégoldó és zsíroldó spray-t! A jégoldót ne hagyjuk az autóban, tegyük zsebre, és vigyük fel a lakásba.
 6. Ellenőrizzük az akkumulátor állapotát! Hideg időben ugyanis csökken a kapacitása, így könnyen előfordulhat, hogy nem indul a kocsi.
 7. Gyakoroljuk a hólánc felszerelését! Aki még gyakorlatlan a hólánc felszerelésében, legalább egyszer próbálja ki egy elhagyott mellékúton, hogy éles helyzetben már ne okozzon gondot a művelet.
 8. A túlöltözöttség gátolja a gyors reakciókészséget! A vastag téli kabátot érdemes levenni indulás előtt, így kényelmesebben vezethetünk, és javul a reakcióidőnk.
 9. A túl meleg levegő álmosító lehet! A szakemberek szerint a 18-20 fokos hőmérséklet ideális az autóban, mert ennél még nem lehet megfázni, és nem csökkenti a kellő éberséget!
 10. Készüljünk rá, hogy kiszámíthatatlan pillanatban, hirtelen kell fékeznünk, és a téli útviszonyok nem kedveznek az ilyen veszélyes manővereknek. Legyünk óvatosak a sebességváltásnál, a visszakapcsolásnál, a fékezésnél, és ne vezessünk túl gyorsan!

Mindig legyen az autóban…

 • “Bikakábel”, amivel egy másik autó aksijára kötve lemerülés után is el tudjuk indítani az autónkat, vagy pórul járt autóstársunknak segíthetünk.
 • Vontatókötél, ami “kihúz” minket vagy másokat a bajból.
 • Szerelőkabát, amit nem sajnálunk összekoszolni.
 • Pléd, takaró, kesztyű, sapka, sál, csizma, ha hosszabb időre a hidegben ragadunk.
 • Tartalék ablakmosó, hűtővíz és hosszabb utak esetén tartalékbenzin.
 • Kis seprű, műanyag jégkaparó, ha hirtelen kell letakarítani autónkat.

Extra tipp!

A téli időszakban tetemes károkat okozhat az épületről lecsúszó hó vagy jég. Az ilyen jellegű károknál még körültekintőbben kell vizsgálni, hogy kinek a felelőssége a káreset. Ha pl. a lakóház tulajdonosa gondoskodott a veszélyre figyelmeztető tábla kihelyezéséről, és ennek ellenére az autós ott parkol, akkor valószínűleg a gépkocsivezetőnek kell vállalnia a következményeket. Ilyen esetben jön jól a casco biztosítás. Amennyiben viszont a ház tulajdonosa elmulasztotta felhívni a figyelmet, és így következik be a baleset, az már az ő felelőssége. A kérdés könnyebb tisztázása érdekében javasoljuk, hogy ilyen esetben készítsen fotót a helyszíni körülményekről.

Mit tegyünk casco biztosításunk érvényesítéséhez, ha mégis bekövetkezik a baleset?

 • Töltsük ki a kék-sárga baleseti bejelentőt, és juttassuk el a biztosítónkhoz.
 • Jelentsük be a káreseményt biztosítónknál.
 • A kárszakértő 48 órán belül kimegy az ügyfél által megjelölt helyre, legtöbbször a szervizbe, ahol a sérült gépkocsi áll.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

CASCO biztosítás kalkulátor»

Ossza meg az ismerőseivel!
Az oldal utolsó módosításának dátuma: 2014. október 28.

Email küldése
X