Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Szezonális tippjeink: téli kár- és balesetmegelőzési jó tanácsok

A viharos szél és a hófúvás gyakori tényező a téli időszakban, amiből kárunk keletkezhet, emellett ónos eső is rendszeresen nehezítheti a közlekedést, és komoly fennakadásokat eredményezhet országszerte. A havazás amellett, hogy sok örömet okoz, veszélyeket is rejt magában, és sokszor okoz bosszúságot tetőről lecsúszó hó formájában.

Ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és értékeinket az utakon, illetve a lakóhelyünkön, érdemes az alábbi útmutatót megfogadni.

 

Kár- és balesetmegelőzési tippek: Viharos időjárás

szeles idő

 

Fordítsunk gondot lakásunk és értékeink védelmére! Akkor is érdemes odafigyelni, amikor nem vagyunk otthon, hiszen a szélviharok a testi épségünket vagy az autónkat is veszélyeztethetik.

 

 

Mit tegyünk, ha hirtelen csap le a vihar?

  • Heves időjárás esetén ne tartózkodjunk a szabadban, keressünk biztonságos helyet!
  • Viharos időben fák és épületek közelében lehetőleg ne parkoljunk, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
  • Ha van rá mód, keressünk fedett helyet az autónknak!
  • Védjük fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól!
  • Maradjunk távol a leszakadt, életveszélyes villamos távvezetéktől!
  • Lakásunk ajtaját és ablakait zárjuk be!
  • Áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket!

Ha a szélsőséges időjárás következtében károd keletkezett, online kárbejelentő felületünk a nap 24 órájában a rendelkezésedre áll: alfa.hu/karbejelentes

 

A károkat érvényes lakásbiztosítás alapján a biztosító megtéríti, így például az épületre dőlő fa vagy letört ág által okozott károkat, illetve több módozat téríti a 8 órán túli áramkimaradásból származó fagyasztott élelmiszer megromlásával keletkezett károkat is.

A gépjárművekben a leszakadó, letörő faágak által okozott károkat kizárólag CASCO biztosítás alapján tudja a biztosító megtéríteni.

 

Mit tegyünk a szakértő jelentkezéséig?

  • A helyreállítást csak az indokolt mértékig kezjük el!
  • A sérült elemeket őrizzük meg!
  • Ha megoldható, készítsünk fotókat is a kárról!

Az új lakás kárstátusz funkciónak köszönhetően online felületünkön folyamatosan tájékozódhatsz a kárrendezés aktuális állapotáról, és egyszerűen intézheted a kárral kapcsolatos további ügyeket, beleértve az üzenetküldést, hiánypótlást, valamint interaktív kapcsolattartást a kárügyintézővel/szakértővel.

 

 

Kár- és balesetmegelőzési tippek: Ónos eső, havazás

ónos eső

A téli időszak nagyon veszélyes lehet az autósok számára. Figyeljük rendszeresen a Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit, illetve az Útinform és Katasztrófavédelem jelentéseit, hogy felkészüljünk a várható időjárásra. A téli közlekedés teljesen más vezetéstechnikát és fokozottabb figyelmet igényel a járművezetőktől, ezért érdemes az alábbi irányelveket betartani:

 

  • Készítsük fel az autónkat a zord időjárásra! A gépjárművet ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálni a biztonsági tartozékokat. Ne feledkezzünk meg a téli gumiról és a téli szélvédőmosó folyadékról sem!
  • Indulás előtt szabadítsuk meg az autót a hótól és a jégtől! (szélvédő, autó teteje, motorháztető, lámpák)
  • Közlekedjünk lassan, óvatosan!
  • A párásodás megfelelő fűtéssel és ablaknyitással megszüntethető, de legyen mindig száraz törlőruha is az autóban!
  • Tartsunk nagyobb követési távolságot, hogy legyen idő reagálni a kialakuló helyzetre!
  • Kerüljük a másokat zavaró, akadályozó vezetői attitűdöt! Használjuk az irányjelzőt, de fölöslegesen ne használjuk a ködlámpát!
  • Jeges úton legyünk még elővigyázatosabbak indulásnál, megállásnál, kanyarodásnál. Ha nincs letisztítva az út, kerüljük az előzést. Ha valamit kerülnünk kell, lassan, óvatosan tegyük.
  • Őrizzük meg higgadtságunkat, legyünk megfontoltak, hiszen mindenkit hazavárnak.

 

Kár- és balesetmegelőzési tippek: Tetőről lecsúszó hó

tetőről lecsúszó hó

 

A károkat ilyenkor is elkerülhetjük egy kis odafigyeléssel. A lenti tanácsok hasznosak lehetnek háztulajdonosoknak, közös képviselőknek, betartásukkal megelőzhetik a baleseteket:

 

  • Helyezzünk ki figyelmeztető táblát, amennyiben fennáll a hócsúszás veszélye – ezzel felhívjuk az autósok és a gyalogosok figyelmét.
  • Ellenőrizzük a tető állapotát! A lecsúszó hó magával sodorhatja a vakolatot, a meglazult tetőcserepeket is.
  • Helyezzünk el a tetőn hófogókat, és ezek állapotát is ellenőrizzük rendszeresen!
  • A veszélyes mennyiségű hótömeget, és jégcsapokat távolítsuk el, ehhez kérhetjük a hatóság segítségét is.

Amennyiben a háztulajdonos betartja a fenti szabályokat, de a gyalogos ennek ellenére azt az útvonalat választja, illetve az autós a tábla ellenére oda parkol, akkor a kárért nagy valószínűséggel a gyalogosnak/autósnak kell vállalnia a felelősséget. Ilyen esetekben javasoljuk, hogy az érintettek készítsenek fotót a helyszínről, akár mobiltelefonnal is, ami alapján a későbbiekben egyértelműen tisztázhatók a körülmények és a felelősség kérdése.

 

Gázkészülék ellenőrzése

szénmonoxid mérőA szélsőséges időjárási tényezőkre való felkészülés mellett, biztonságunk érdekében, ne felejtsük el rendszeresen ellenőriztetni a lakásunkban lévő gázkészülékeket sem. A tüzelő-fűtő berendezések és a kémények rendszeres karbantartásával, illetve szén-monoxid-érzékelők felszerelésével tovább növelhető otthonunk biztonsága.

 

Hasznos tanácsok biztonságos CO-érzékelő vásárlásához:

  • Szén-monoxid-riasztót kizárólag szaküzletben vásároljunk!
  • Minden esetben győződjünk meg arról, hogy a terméken feltüntették a CE megfelelőségi jelölést, és a készülékhez mellékeltek használati és kezelési útmutatót, amelyben részletesen szerepel a telepítés módja, az egyes figyelmeztető és hibajelzések és azok jelentése, valamint tájékoztatást ad a vészjelzésekkor szükséges teendőkről.
  • Mivel a CO-riasztók csak a gyártó által meghatározott ideig használhatók, különösen fontos őket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni.

 

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább