Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Sporttal a munkahelyi stressz ellen

Alig létezik ember, akit a munkahelyi stressz nem érint. Fáradtság, szorongás, a munkahelyi teljesítmény csökkenése – mind azt mutatják, valami nincs rendben. Aktív napjaink harmadát a munkahelyünkön, avagy munkával töltjük, így elemi érdekünk, hogy ezek az időszakok ne terheljenek meg minket, mert az magánéletünkre, a munkán kívüli időszakra is kihat.

 

Mi a baj a stresszel?

A stressz számtalan baj forrása. Hatására csökken az immunrendszer teljesítménye, azaz több fertőzésnek vagyunk kitéve; a vázizomrendszer állandó feszültségben van, fáj mindenünk, ami hosszú távon gerincproblémákhoz vezet. Nőhet a vérnyomás, csökken a koncentráció, vele együtt a teljesítmény is.

Vannak nézetek, amik azt mondják: meglepő, de a stressz nem csak bajt okoz, egyesekre motiváló erővel hat, nekik még a teljesítményük is nőhet általa. Ugyanakkor még ők sem kerülhetik el a stressz okozta fizikai feszültséget, azt nekik is le kell vezetniük.


A munkahelyi stressz miatt kezdtem el sportolni. Az ember életében ez egy döntési pont: felosztja úgy a hetét, hogy a sport férjen bele, és más, időrabló dolgokról lemond.

Palyik Andrea, projektmenedzser, Aegon Alapkezelő

Természetesen nem mindegy a stressz forrása, igenis számít, hogy miből fakad: egyéni problémákból, vállalati konfliktusokból, külső tényezőkből, de ami biztos: lehet ellene tenni.

 

A sport megoldás lehet

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a sport, nézzük, miért:

  • Csökkenti a feszültséget, annak lelki és fizikai oldalát is. Jót tesz az ülőmunka után, megmozgatja az ember tagjait, hosszú távon alkalmassá teszi az embert a stressz jobb kezelésére, tűrésére.
  • Örömforrás.
  • A munkában is hasznos képességeket fejleszt, például együttműködés, koncentráció, a fejlődésre való képesség.
  • A közös sport a kollégákkal csapatépítő funkciót is betölt.
  • Kevesebb a betegséggel töltött idő.
  • Növeli a kitartást, sikerélményt ad, önbizalmat növel.

Mindezek mögött az áll, hogy a rendszeres sport rengeteg kedvező élettani hatással bír. Az emberi jóllétnek alapvető feltétele a fizikai aktivitás, amit a mai kor embere leginkább a sporton keresztül tud megélni. Egyre kevesebben végzünk fizikai munkát, egyre többet ülünk a számítógép előtt, szervezetünk viszont nem ezt igényli.

Keringés-légzés

A rendszeres fizikai aktivitás erősíti a szívizmot, ezáltal javítja a keringést és a légzést, ami a növeli a fizikai terhelhetőséget. Javítja a memóriát is, a szellemi teljesítményt, késlelteti az öregedési folyamatokat.

Emésztőrendszer-bélrendszer

A mozgás hatására gyorsabb lesz az emésztés, a káros anyagok kevesebb időt töltenek el a bélrendszerben.

Testsúly és anyagcsere

A rendszeres sport biztosítja a megfelelő anyagcserét, ezáltal a testsúly szinten tartását.

Immunrendszer

A sporttól magasabb szinten folyik a szervezetben a vérképzés, a sejteknek hatékonyabb a vérellátása, az immunrendszer teljesítménye javul.

Vázrendszer-csontozat

A kalciumon és a D-vitaminon kívül a csontjaink egészséges fejlődéséhez mozgásra van szükség. A csontritkulás megelőzéséhez a legjobb megoldás a több izmot és a lehető legtöbb csontot megmozgató sport.

Vázrendszer-izomzat

A fejlettebb izomzat stabilitást ad, javítja az egyensúlyt és a koncentrációt, edzi az izületeket.

Szexuális élet

A sportolók intenzívebben élik meg a szexet, jobb az állóképességük.

Alvászavarok

A fizikai aktivitás csökkenti az alvásproblémákat.

 

Mennyi az annyi?

A WHO ajánlása szerint heti 2,5 órát kell mozognia annak a felnőttnek, aki ülőmunkát végez. Minden sport hasznos, jót tesz a testnek, a léleknek, de kutatások igazolják, hogy néhány sportág különösen hatékony a stressz ellen. Ilyen például a futás, a biciklizés vagy az úszás, amik könnyen szerelemmé tudnak válni. Akik régen vagy soha nem sportoltak, számukra a séta vagy a gyors séta is remek, főleg, ha a szabad levegőn végzik.

Sok örömet tud okozni a tánc, és műfajából adódóan az egyik legjobb stresszcsökkentő a jóga. Egyeseknek a küzdősportok jelentik a menedéket, ahol kiélik a mindennapok feszültségeit, mások a csapatsportokban találják meg a legjobb megoldást.

Egészségügyi hatásain kívül a mozgás, a sport számtalan képességet fejleszt: kitartás, tudatosság, szervezettség, kudarctűrő képesség, a fejlődésre való állandó igény.


A sport nekem tartást ad és a fejlődés iránti vágyat. Mi mindig rövidebbeket megyünk nyaralni, de azoknak része az aktivitás.

Kovács Éva, HR igazgató

Rengeteget köszönhetek a sportnak: kapcsolatokat, kitartást, sikerélményt, kudarctűrő-képességet, fejlődést.

Leskó László, termékmenedzser, Alternatív Értékesítési Igazgatóság

Aki sportol, annak számtalan dologra kell figyelnie. Mikor tud időt szakítani a sportolásra? Mozgás előtt mikor és mit egyen? Hogy jut el a pályára? Mikor ér rá a partnere? A számtalan szervezési kérdés tudatosabbá teszi a sportolót az élet más területein is. Gyakran döntenie kell, miről mond le a sport kedvéért. Mondjuk, ebédidőben inkább kiszalad az irodából futni egyet.

Az egészségtudatos életmódhoz ne felejtsük el hozzáigazítani az étrendünket és gondoskodni a megfelelő folyadékbevitelről.

És ha valaki most, a cikk hatására kezd el sportolni, legyen tudatos az indulásban is! Intenzív sportolás megkezdése előtt érdemes egyeztetni a háziorvossal, néhány alapvető vizsgálatot elvégeztetni, és fokozatosan felépíteni az edzéseket.

Hermann Irén újságíró-moderátor podcast sorozatunk legújabb adásában a sport és egészséges életmód témaköréről beszélgetett kollégáinkkal.

A beszélgetés résztvevői: Palyik Andrea projektmenedzser (Aegon Alapkezelő), Kovács Éva HR igazgató, Leskó László termékmenedzser (Alternatív Értékesítési Igazgatóság)

 

Hallgasd meg a kapcsolódó részt!
Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább