Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Ki a jobb? – Generációk együttműködése a munkahelyen

Baby boomer, X, Y vagy Z generációs munkavállaló – jelenleg négy generáció van jelen a munkaerőpiacon. Egy-egy új generáció belépése természetes folyamat, de konfliktust is generálhat a különböző életkorú, ezáltal más szemléletű kollégák között. Előny vagy hátrány a vegyes korú csapat?

Lai Yuwen

Az a jó, ha vegyes a társaság, akkor minden korosztálytól lehet tanulni. Pályakezdőként ez különösen fontos volt nekem. A fiatalabbaktól a jelenlegi technológiát tudom elsajátítani, az idősebbektől a rutint, a bevált módszereket.

Lai Yuwen, Junior DevOps mérnök

Mindenképpen előny, ha több korosztály dolgozik együtt. Kiegészítjük egymást. Aki idősebb, annak más tapasztalata van, mint nekem. Aki fiatalabb, lehet, hogy épp máshogy látja a dolgokat.

Andrásiné Bakos Laura, Pénzügyi tanácsadó, Eger-Nógrád igazgatóság

Andrásiné Bakos Laura

Szurgyi Nándor

Együtt kell dolgozni. Minden korosztály hozzá tudja tenni a magáét, attól függően, mi a cél. Hogyan lehet egy-egy korosztályt megcélozni, hogyan tudunk eljutni hozzájuk, milyen üzenetet küldünk nekik… Milyen feladathoz hogyan állítsuk össze a csapatunkat… Arra oda kell figyelni, amikor csapatot állít össze egy vezető, hogy a korosztályoknak megvannak a sajátosságaik.

Szurgyi Nándor, Lakás üzletág igazgató

Generációs különbségek

Rengeteg sztereotípia és előítélet él a köztudatban a különböző generációkkal kapcsolatban, valójában azonban legalább annyi közös van a különböző korú munkavállalókban, mint ahány különbség.

A baby boomerek az 1943 és 1965 között születettek. Megszokták a gazdasági jólétet, a hierarchiát, a kemény munkát, de az egyenjogúságot is. A vállalatoknál ma ők a rangidősek, általában nagy tudásuk és sok tapasztalatuk van. A rendszerváltás fordulópont volt az életükben, aki sikeresen vette az akadályt, képezte magát, az nem ugrott el a kihívások elől a piaci alapon működő magánszférában sem.

Nem ritkán munkamániások lettek. Jellemzően lojálisak a munkahelyükhöz, hosszú éveket töltenek egy helyen. Hisznek a hierarchiában, és kiemelkedően fontosnak tartják a kapcsolatokat az üzleti életben. Szeretnek csapatban dolgozni, a rang és a pénz motiválja őket a legjobban; ugyanakkor az újdonságokhoz nehezebben alkalmazkodnak.

Az X generáció tagjai 1966 és 1979 között születtek, életüket gyakori változások és bizonytalanság övezte. Ezt megszokták, amitől önállóak, rugalmasak lettek, és szeretnek több lábon állni. Szüleik generációjával ellentétben fontosabb nekik a munka-magánélet viszonya és könnyebben is váltanak munkahelyet. Ugyanakkor él bennük a versenyszellem, értékes munkaerők és jó a nyelvtudásuk. Kevésbé fontos nekik a kollegiális viszony és tudnak nagyon kritikusak lenni a feletteseikkel szemben. Igénylik a rugalmas munkaidőt és az állandó visszacsatolást.

Az ezredforduló előtt, 1980 és 1995 között születtek az Y generáció tagjai. A munkában nem hisznek a hierarchiában, sokkal inkább a teljesítményben és a tudásban. A pénz és a karrier motiválja őket, gyakran váltanak munkahelyet, ha az az érdekük vagy elégedetlenek. Konkrét célokat érdemes nekik állítani, ugyanakkor nagy a szabadságvágyuk a munkában, és csapatjátékosok. Már az internet korában születtek, ezért digitális bennszülötteknek is hívják őket.

Még nagyon fiatalok a Z generáció (1995 és 2010 között születettek) tagjai, de számolni kell velük, mert korán is kezdik a munkát. Komoly és modern tudásuk van, főleg technológiai szempontból, ugyanakkor nem tudnak a hatalommal mit kezdeni, szabadságra, önmegvalósításra vágynak, nehéz őket hagyományos eszközökkel motiválni. Gyorsak, magasak az elvárásaik és az igényeik is. Életük teljes mértékben az online térben zajlik.

Sokféle háttér, sokféle érték

A többgenerációs munkahely általában magától fejlődik, az élet rendje, hogy a nyugdíjba menők helyére fiatalok érkeznek. A diverzifikált munkahelynek rengeteg előnye van. A sokféle tudás és érték összeadódik, a vállalati kultúra intenzíven tud fejlődni, ráadásul senki nem érzi egyedül magát. Az idősebbek sikerét látva nő a kollégák között a versenyszellem, a munkamorál és az összetartás. A többféle szemlélet jobban megvilágíthatja a problémákat, legyenek azok belső dilemmák, avagy külső kommunikáció, az ügyfelek megszólítása.

Ha több generáció dolgozik együtt, lehetnek azonban nehézségek is. Nem olyan könnyű például a toborzás – ha a sokszínűséget tartani szeretnénk –, és több energiát kell fektetni az integrálásba is, mert eltérő értékekkel, kultúrával, háttérrel érkeznek az emberek.

Az esetleges munkahelyi konfliktusok sem ritkák, éppen a különböző hozott értékek, tapasztalatok miatt. A viták ugyanakkor fejlesztik a vezető (ezáltal a munkahely) rugalmasságát, hosszú távon a főnök előnyére válik, ha mindenkivel megtalálja a hangot. Sokszor elfelejtik, hogy más korban lévő dolgozókkal máshogy kell kommunikálni, de ez a feladat inkább kihívás egy vállalatnak, amitől fejlődhet, nem pedig probléma.

A diverzifikált csapat csodákra képes. Az idősek hozzák a rutint, a tapasztalatot, míg a fiatalok a technológiai tudásukkal, bátorságukkal, merészségükkel tudnak hozzáadni az egészhez.

A járvány mindenkit rugalmasságra késztet

A járvány minden generációt komoly kihívás elé állított. Életünkben és a munkakörnyezetünkben egyszerre történtek alapvető változások. A generációk egymást való segítése itt is létkérdés: az idősek a sokat megéltek hozzáállásával tudnak segíteni a fiataloknak, akik pedig másodpercek alatt tanulják meg az új eszközöket, technológiai megoldásokat, amivel viszonozni tudják tapasztaltabb kollégáik bölcsességét. És az sem mindegy, hogy egy vállalat, mint vállalat mennyire tud higgadt maradni, a változást előnyére fordítani, gyors reakcióidővel rendelkezni.

Aegon podcast 7. rész: stúdió csoportkép

Hermann Irén újságíró-moderátor podcast sorozatunk legújabb adásában a munkaerőpiacon jelen lévő generációs különbségekről és kihívásokról beszélgetett kollégáinkkal.

A beszélgetés résztvevői: Andrásiné Bakos Laura pénzügyi tanácsadó (Eger-Nógrád igazgatóság), Szurgyi Nándor, Lakás üzletág igazgató, Lai Yuwen junior DevOps mérnök.

 

 

 

Hallgasd meg a kapcsolódó részt!

 

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább