Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Home office életmód – Így őrizd meg az egészségedet!

Távmunka és hibrid munkarend mint életforma

Közel egy éve már, hogy milliók dolgoznak otthonról világszerte, és nagy valószínűséggel a távmunka, a hibrid munkavégzés tartósan beépül a vállalati kultúra alapjaiba a jövőben.

Homeoffice életforma

Aki jelenleg otthonról dolgozik, a mozgásra, sportolásra való lehetőségei igencsak korlátozottak, az edzőtermek többsége zárva tart, és a megszokott szabadidős programok nagy része is elérhetetlen a korlátozások miatt. Az ülőmunkának egészségügyi szempontból megvannak a sajátos hátrányai: mozgásszervi panaszokat okozhat, és rossz hatással van a belső szervekre. A tartós otthonlét még nagyobb kockázatot jelent, szorongással és stresszel járhat, és könnyen elhatalmasodhat rajtunk a belső lustaság. A fizikai és mentális egészségünk érdekében ezt fel kell ismernünk és tennünk kell ellene. Minimális eszközzel, de akár anélkül is rengeteg lehetőség van az otthoni mozgásra. A napi tevékenységeink közé beillesztett rendszeres testedzés segít formába lendülni, csökkenti a feszültséget, így nyugodtabbá és energikusabbá válhatunk.

Ugyanúgy meg kell tervezni a szabadidőt is, mint a munkát. Tudjuk, milyen feladataink vannak, mikorra fejezzük be azokat, és onnantól kezdve a szabadidőnkben kinti tevékenységet kell végezni, sportolni kell, kutyát sétáltatni, stb. este pedig vacsora a családdal, játék, társasozás, ami életben tart minket.

Dénes Attila, Corporate Üzletág igazgató

Ne boruljon fel a napi rutin!

Aki home office-ban dolgozik, annak hosszas reggeli előkészületekre nincs feltétlenül szüksége, de mindenképp érdemes odafigyelni arra, hogy ne boruljon fel teljesen a régebben megszokott reggeli rutin. Hangolódj a munkára, ne ülj le rögtön a laptop elé pizsamában, közvetlenül az ébredést követően, üres gyomorral. A munkába utazás idejét fordíthatod egy kis testmozgásra, nyújtásra. Figyelj napközben is a helyes testtartásra, rendszeresen szellőztess, és iktass be párperces munkaközi szüneteket, amikor megmozgatod magad.

Gyakran előfordult, hogy a túldolgozástól kellett megmenteni a kollégákat. Nagyon fontos, hogy ugyanúgy legyen kerete a napnak, tartsuk meg az egyensúlyt a munka és a szabadidős tevékenységek között.

dr. Stefanov Kinga, vezető jogász

Kerüld a stresszevést!

stresszevésA járványhelyzet okozta aggodalmat vagy a napi problémák miatti stresszt gyakran evéssel vezetjük le. Amellett, hogy a kilóinknak sem tesz jót a folyamatos nassolás, az egészségünk megőrzése érdekében is fontos odafigyelni az étrendünkre. Az izoláció során nem használunk fel annyi energiát mozgással, így a kalóriamennyiség bevitele is fontos tényező a kiegyensúlyozott étkezésnél. Kerüld, vagy legalább csökkentsd az egészségtelen nassolnivalók (pl. ropi, keksz, csoki, chips) fogyasztását, válassz helyettük gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, teljes kiőrlésű dolgokat, de készíthetsz házi kekszeket és zabkását is.

A sütésre nagyon oda kell figyelni, hiszen fontosak az összetevők, az arányok, így a tevékenység maga stresszoldásként is működhet, de oda kell figyelni, hogy a végeredményből mennyit fogyasszunk el.

Karászi Gyöngyi, Hálózati Képzés vezető

A megfelelő folyadékbevitel hozzájárul az immunrendszer támogatásához: cukros üdítők helyett fogyassz ásványvizet, teát vagy cukrozatlan gyümölcslevet. A rostokban és vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztása erősíti a szervezet védekezőképességét, a megfelelő probiotikum források (pl. joghurt, kefir), pedig hozzájárulnak a gyomor egészséges egyensúlyához.

Minden nap iktasd be a mozgást!

A sport nemcsak fizikailag, de mentálisan is erősít, felfrissíti az elmét. Fontos tudatosítani magadban, hogy minden mozgás számít. Az igényeink eltérőek lehetnek: akik rendszeresen sportolnak, hosszabb és intenzívebb gyakorlatokat igénylő mozgásra van szükségük, akik nem, azok kezdetben úgy érezhetik, hogy napi néhány perc is elegendő. Ez teljességgel rendben van így, figyelj a tested jelzéseire, és a saját igényeidhez és szintedhez válassz edzésformát, intenzitást. Ha nincsenek otthon edzést segítő eszközeid, tökéletesen megfelelnek a klasszikus otthoni tárgyak, mint a vizes palack vagy egy-két könyv a kézisúlyzók helyettesítésére. Ha alkalmanként időhiány miatt kétségbe esel, és úgy érzed, inkább bele sem fognál a testmozgásba, bíztasd magad, és legalább néhány guggolást iktass be. Mindig tartsd szem előtt, hogy már néhány perc mozgással is közelebb vagy a kiegyensúlyozottabb élethez! Igyekezz szokássá alakítani a sportot, és meglátod, napról-napra jobban fognak menni a gyakorlatok.

Online elérhető edzések

Online edzésekHasználd ki a digitális csatornák lehetőségeit, és keresd meg a számodra legmegfelelőbb mozgásformát, online videók és applikációk segítségével. A legtöbb edző, oktató weboldalán és közösségi oldalain elérhetők az online gyakorlatok. Ha rendszeresen vendége voltál valamelyik sportközpontnak, fitness teremnek vagy jógastúdiónak, érdemes utána nézned, milyen online gyakorlási lehetőséget biztosítanak a járványveszély idején. Akik eddig egyáltalán nem edzettek, de most szeretnék elkezdeni, azok is több online személyi edzés közül válogathatnak. Ha a család együtt szeretne edzeni, választhattok baba-mama tornát, hiszen a gyerekek figyelmét is le lehet kötni vele. Az idősebb korosztály számára is több gyakorlat található a közösségi oldalakon, amiket a lakásban könnyen el lehet végezni.

Az Aegonnál fontosnak tartjuk, hogy kollégáinkat a járványhelyzetben testileg-lelkileg egyaránt támogassuk, ezért az izoláció alatt lehetőséget biztosítottunk számukra mentálhigiénés konzultációkon és előadásokon való részvételre, valamint sport kihívásokkal, online gerinctornával és testébresztő videó-sorozattal testmozgásra serkentettük és serkentjük őket a továbbiakban is.

Az alábbi videóban meghallgathatod az Aegon fitness mentorának, Katus Attilának üzenetét, aki néhány hasznos tanáccsal hívja fel a figyelmet az otthoni mozgás és az egészségmegőrzés fontosságára. További edzéstippekért keressétek Katus Attila közösségi oldalait!

 

 

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább