Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Hol találhatunk pénzt, amit megtakaríthatunk a nyugdíjunkra?

A való életben nehéz befolyásolni a rendszeres jövedelem összegét, amit megkeresünk. Az viszont a legtöbb embernél döntés kérdése, hogy mennyit költ.

A havi kiadások pontos meghatározásával és költségvetés kidolgozásával mindenki beazonosíthatja, hogy hol tudja csökkenteni a kiadásait, és hol találhat olyan pénzt, amit megtakaríthat.

Fontos a pénzügyi tervA fiatal felnőttek több mint fele rendelkezik nyugdíjfelkészülési stratégiával, ami megfelel az összes korcsoport átlagának:

20-29 éves korosztály Összes korcsoport Nyugdíjfelkészülés
17% 17% „Van írásos tervem.”
 42% 41% „Van tervem, de nem írtam le.”
37% 38% „Nincs tervem.”

 

A leggyakoribb kifogás a jövedelemhiány, ami érthető helyzet, különösen a fiatal felnőttek esetében, akik még az élet- és bérigény-érvényesítési pályájuk elején tartanak.

Gyakorlati tanácsok pénzügyi- és nyugdíjtervezéshez

Az élethelyzetünkhöz igazodó, tudatos pénzügyi tervezés felé vezető út első lépéseként hasznos lehet egy kicsit hátrébb lépni, és megfontolni a következőket: Honnan jövünk? Mit értünk már el, amire büszkék lehetünk? A közelmúltban mi volt az, amit a magán- és a szakmai életünkben élvezetesnek találtunk? Mely pillanatokban éreztük úgy, hogy hozzáértéssel, elkötelezetten és hasznos módon kézben tartjuk a dolgokat?

Fontos a tudatos pénzügyi tervezés

Ha ezt már átgondoltuk, képzeljük el a következő egy évet, a következő öt évet, tíz évet. Mitől lenne jó az élet különféle időtávokon? Hol tartunk majd, kivel leszünk, milyen állásban? Ne arról fantáziáljunk, hogy egy jó munkahelyváltással hogy sikerülhetne rommá keresni magunkat – inkább azt képzeljük el, hogy mit találnánk élvezetesnek és értelmesnek!

Kutatások igazolták, hogy akiknek határozott elképzelésük van a jövőjükről – és akik átgondolták, hogy mi jelent örömöt a számukra és mi ad célt, értelmet az életüknek –, azok nagyobb valószínűséggel tesznek félre a jövőjükre. Nagyobb valószínűséggel rendelkeznek biztonsági tartalékkal az előre nem látható eseményekre, és kisebb valószínűséggel verik magukat adósságba. Joggal feltételezhető, hogy akinek határozott képe van jövőbeli önmagáról, az többet tesz az egészségéért, jobban igyekszik kapcsolatot tartani a barátaival, ismerőseivel, és több időt fordít új készségek megszerzésére, új ismeretek elsajátítására. Végül is, lehetséges: ha van egy elképzelésünk arról, hogy miért is tesszük mindezt – jövőbeli önmagunkért –, akkor valószínűbb, hogy egy kicsit jobban belehúzunk (pl. lemegyünk az edzőterembe, félretesszük a jövedelmünk egy részét, képezzük magunkat), és nem csupán a jelen örömeinek élünk. Az életmódszerű megtakarítás és a tudatos pénzügyi terv kidolgozása megkönnyíti e vállalkozás végrehajtását.

Aegon Nyugdíjbiztosítás

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább