Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. Részletek

Kedden és csütörtökön történik a legtöbb betörés

Kedden és csütörtökön vannak a legnagyobb veszélyben az ingatlanok, a betörők már az internetet is felhasználják a legmodernebb zárfeltörési technikák elsajátításához, ezért a rendőrség is folyamatosan figyelemmel kíséri az online felületeket – derült ki a többi között az első vagyonvédelmi konferencián, amelyet az Országos Kármegelőzési Program keretében rendeztek. Az ORFK statisztikái szerint a betörések módja nem sokat változott az elmúlt 60 évben, megjelentek viszont az átutazó bűnelkövetők.

Először rendeztek vagyonvédelmi konferenciát az Országos Kármegelőzési Program keretében. Az eseményen az ORFK megyei vagyonvédelmi szakértői és az Aegon Magyarország kár-és kockázat szakértői vettek részt, és osztották meg egymással tapasztalataikat.

Az ORFK statisztikáiból kiderült, hogy az állandóan lakott ingatlanokat elsősorban akkor fenyegeti veszély, amikor a lakók nincsenek otthon, míg a tanyákat, vagy állandóan nem lakott ingatlanokat inkább az éjszakai órákban próbálják feltörni. A nyaralók a szezon lezárultával kerülnek veszélybe, amikor a tulajdonosok ritkábban és rendszertelenül látogatják az ingatlant. Pontos statisztikák állnak a szakemberek rendelkezésére arról is, hogy az egyes körzetekben melyek a legveszélyesebb időszakok, így ezekre a járőrszolgálat megerősítésével készülhetnek a rendőrök, polgárőrök. Ami az országos összesítést illeti, a jelentésekből az derült ki, hogy a keddi és a csütörtöki nap a leginkább veszélyes.

A betörések módja az elmúlt 60 évben nem sokat változott, az elkövetők az erőszakos behatoláshoz általában azt használják, ami a helyszínen a kezük ügyébe kerül. Az elkövető általában helyi lakos, aki ismeri a környéket és az ott élők szokásait. A technika fejlődésével ugyanakkor megjelentek az átutazó bűnelkövetők is, akik csak az előre eltervezett bűncselekmény miatt érkeznek valahova, majd tovább is állnak. Helyi kötődésük általában nincs, így megtalálásuk csak a különböző bűnüldöző szervek szoros együttműködésével lehetséges.

A kármegelőzés fontos része az ingatlanok védelme. Ma már a biztonságtechnikai cégek fókuszában is a prevenció, a megelőzés áll, hiszen a vásárlók felismerték, hogy ez fontosabb, mint a bűncselekmény észlelése, esetleg rögzítése. Ma már a lakosság számára is megfizethető áron elérhetők a különböző biztonságtechnikai eszközök. Ilyenek például a kamerák, amelyeknek elriasztó hatása is van, vagy éppen a füstgép, amely a betörés észlelésétől a távfelügyelet kiérkezéséig teszi ártalmatlanná a betörőt úgy, hogy füsttel tölti meg a lakást, és megnehezíti az elkövető kijutását. A távfelügyeleti rendszerek széles palettája is rendelkezésre áll: ezek zöme nem csupán a betörést jelzi, hanem mobiltelefonos alkalmazás segítségével a vízkárt, a szén-monoxidot vagy akár a tüzet is.

„A találkozó egyik fontos eleme az volt, hogy megismerjük egymást, hiszen azoknak, akik ugyanazon a helyszínen dolgoznak – rendőröknek, helyszínelőknek és kárszakértőknek –, ugyanazok az érdekei” – mondta el Németh Ágnes r. alezredes, az ORFK Bűnügyi Főosztály Bűnmegelőzési Osztályának osztályvezetője. „Ismernünk kell egymás szempontjait, érdekeit, munkamódszerét, így még gördülékenyebben tudunk együtt dolgozni, ami végső soron a lakosság érdekeit szolgálja.”

„Az Aegon Magyarország azért hívta életre az Országos Kármegelőzési Programot, mert piacvezető lakásbiztosítóként úgy éreztük, többet kell nyújtanunk ügyfeleinknek, mint ami elvárható. Ennek az is része, hogy folyamatosan megosztjuk tapasztalatainkat a programban résztvevő szervezetekkel” – hívta fel a figyelmet Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.

A szakemberek jó tanácsait, kármegelőzési tippjeit bárki elolvashatja az Országos Kármegelőzési Program keretében indított www.karmegelozes.hu honlapon.

Az Aegon Biztosító 2023. augusztus 1-től Alfa Biztosító néven folytatja. A névváltással kapcsolatban a Társaság ügyfeleinek semmilyen teendője nincs. Részletek
AlfaGo
×
Tartsa kézben biztosítási ügyeit!
Töltse le mobil applikációnkat most!
Tovább